Thuis gasten ontvangen tijdens de pandemie: zo houd je het veilig

123-h-corona-thuis-gasten-10-20.jpg

nieuws

Sinds de coronapandemie mogen we maar heel weinig bezoek thuis ontvangen. Wat kan je doen om een etentje of een gezellig samenzijn in je (vakantie)woning zoveel mogelijk  'coronavirus proof' te laten verlopen? En hoe werk je daaraan mee als invité?  

* Volgens info van de app Coronalert zijn er momenteel geen gestructureerde cijfers voor België, maar blijkt wel uit de clusteronderzoeken dat de gezinnen, de eigen familie en de vriendenkring de grootste bronnen van besmettingen zijn. Het is de bedoeling om dit gegeven op te nemen en verder uit te werken. 

Wat als je zelf uitnodigt?

1. Vooraf
  • Ontvang geen gasten als je je grieperig of verkouden voelt of als je recent een hoogrisicocontact (wat-zijn-hoog-risico-contacten) had. En al zeker niet als je in quarantaine bent!
  • Leg een mondmasker met opbergzakje (of een envelop) klaar voor jezelf en je huisgenoten en herinner je gasten eraan om zelf ook een mondmasker mee te brengen en een doosje of envelop waarin ze het kunnen opbergen.
  • Je zet best een ontsmettingsgel klaar in de inkomhal zodat iedereen bij aankomst onmiddellijk zijn handen kan ontsmetten. Zet ook een flesje alcoholgel in de ruimte waar je je gasten ontvangt (bv. op de salon- of eettafel).
  • Zorg ervoor dat er voldoende zeep en wegwerphanddoekjes voorradig zijn in het toilet. Je doet er ook goed aan om het wc-raampje wat open te zetten om die kleine ruimte voldoende te verluchten. Is er geen raampje, vraag dan straks aan je gasten om de wc-deur na gebruik van het toilet op een kier te zetten.
  • Je kunt je gasten eventueel vragen om zelf een glas/glazen mee te brengen. Doe je dat liever niet, dan is het een goed idee om elk glas te markeren of van een gekleurd gadget te voorzien zodat duidelijk is welk glas bij wie hoort.
2. Bij aankomst
  • Draag een mondmasker bij het binnenlaten van je gasten en houd steeds anderhalve meter afstand. Bij personen die tot je eigen bubbel behoren, hoeft dat niet.
  • Vermijd fysiek contact en houd dat zo voor de rest van de bijeenkomst. Een handdruk, zoen of knuffel zijn helaas niet aan de orde. Een elleboogje of een voetshake mag wel.
  • Zijn je gasten zo attent om een cadeautje of een bloemetje mee te brengen, ontsmet dan je handen nadat je het in ontvangst hebt genomen. En opnieuw nadat je het opengemaakt hebt als dat niet meteen is gebeurd.
  • Blijf je mondmasker aanhouden zolang je rondloopt en berg het dan, wanneer je bij je gasten zit, op in het zakje. Ontsmet daarna je handen met alcoholgel.
  • Geef iedereen een vaste plaats waarbij je personen uit eenzelfde gezin of bubbel dicht bij elkaar zet. Zo ontstaat er meer tussenruimte tussen de bubbels onderling en is het gemakkelijker om de veilige afstand van anderhalve meter te respecteren.
    Bijvoorbeeld: Je nodigt als koppel een ander koppel uit en daarbij nog twee personen die geen nauw contact zijn van elkaar. Zet dan het koppel dicht bij elkaar en zet jezelf en je partner ook dicht bij elkaar maar op een anderhalve meter afstand van het uitgenodigde koppel. De twee anderen zet je op anderhalve meter van elkaar en van de twee koppels.
3. Tijdens het bezoek
  • Sociaal contact in de buitenlucht geniet de voorkeur, maar vanaf oktober is dat meestal geen haalbaar scenario meer. Bij bezoek binnenshuis is het zeer belangrijk om de ruimte waarin je je gasten ontvangt goed te ventileren. Je kunt dat doen door een of twee ramen (liefst tegenover elkaar) op een kier te zetten.
  • Zet de achtergrondmuziek niet te luid zodat je gasten de stem niet te veel moeten verheffen om elkaar te verstaan. We produceren meer druppels als we onze ‘volumeknop’ openzetten en dat vergroot meteen de kans op een besmetting indien een van de aanwezigen zonder het te weten corona-positief zou zijn.
  • Zet elke keer als je je (zit)plaats verlaat, je mondmasker op en hou het aan tot je terug bent. Berg je mondmasker daarna weer op en laat het zeker niet rondslingeren op tafel of aan je stoel bengelen. Ontsmet daarna telkens je handen met alcoholgel.
  • Na toiletbezoek doe je het wc-deksel naar beneden voor je doorspoelt en was je je handen grondig met water en zeep.

4. Eten en drinken
  • Was altijd je handen voor je eten, keukenmateriaal of bestek aanraakt en nadat je gebruikt materiaal (borden, bestek, glazen, servetten…) hebt afgeruimd en in de vaatwasmachine weggezet.
  • Laat de flessen met drankjes niet circuleren maar schenk zelf alle glazen in en draag ook daarbij een mondmasker.
  • Verdeel de hapjes over afzonderlijke schaaltjes per bubbel. Zo vermijd je dat iedereen in dezelfde pot grabbelt of zich uit dezelfde schaal bedient.
  • Als je eten serveert, volg je best de regels die gelden op restaurant. Momenteel zijn buffetten en sharing dishes niet aan de orde en blijft iedereen op zijn vaste plaats zitten. De gastvrouw/heer schept de borden op en serveert ze aan de gasten.
  • Een oversized tafel maken (bv. uitgetrokken tot op de maximumlengte of voorzien van een bovendek van planken voor een groter gezelschap) is een interessante ingreep om de social distancing van anderhalve meter te respecteren tussen de verschillende bubbels die bij jou te gast zijn.
  • Gebruik je liever stoffen servetten dan papieren dan is het wel belangrijk om ze te wassen op 60 °C.

Wat als je uitgenodigd bent?

1. Vooraf
  • Ga niet bij iemand op bezoek als je je grieperig of verkouden voelt of als je recent een contact hebt gehad dat een hoog risico op een coronabesmetting inhoudt (wat-zijn-hoog-risico-contacten). En al zeker niet als je in quarantaine bent!
  • Leg een mondmasker klaar en neem een zakje of envelop mee waarin je het kunt opbergen. Het is ook handig om je eigen handgel mee te nemen. Zo vermijd je dat de alcoholgel die de gastheer/vrouw heeft klaargezet van de ene naar de andere persoon moet worden doorgegeven.
  • Ben je uitgenodigd om een glaasje te drinken, dan kan je eventueel voorstellen om zelf je glas/glazen mee te brengen.
2. Bij aankomst
  • Draag een mondmasker bij het binnenkomen en houd steeds anderhalve meter afstand. Bij personen die behoren tot je drie nauwe contacten hoef je deze regel niet na te leven.
  • Maak bij de begroeting en ook tijdens de rest van het samenzijn geen fysiek contact dat een besmetting kan veroorzaken: geef geen handdruk, zoen of knuffel. Een elleboogje of een voetshake mag wel.
  • Hang zelf je jas weg en blijf je mondmasker aanhouden tot je plaatsneemt aan de tafel of in de stoel/sofa die op een veilige afstand van de andere bubbels staat. Berg het mondmasker daarna op in het zakje dat je daarvoor hebt meegebracht en ontsmet je handen met alcoholgel.

3. Tijdens het bezoek
  • Vermijd luid praten, zingen en roepen. Ambiance is gezellig en leuk, maar we produceren meer druppels als we onze ‘volumeknop’ helemaal opendraaien. Lees: we hebben meer risico op besmetting als een van de aanwezigen zonder het te weten coronapositief zou zijn.
  • Blijf zoveel mogelijk op je plaats zitten/staan. Hoe goed je het ook bedoelt, in deze omstandigheden doe je beter geen moeite om de gastheer/vrouw te helpen.
  • Zet elke keer als je je stoel/sofa verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, je mondmasker op en houd het aan tot je terug op je plaats bent. Berg je mondmasker daarna telkens weer op en laat het niet rondslingeren op tafel of aan je stoel. Ontsmet daarna je handen met alcoholgel.
  • Na toiletbezoek doe je het wc-deksel naar beneden voor je doorspoelt en was je je handen grondig met water en zeep.

De ideale mindset om alles vlot en spontaan te laten verlopen, is doen alsof je op restaurant bent. 
- Ben je uitgenodigd?
Volg dan de richtlijnen die van toepassing zijn voor een restaurantbezoek. Alleen de registratie van je contactgegevens mag achterwege blijven, want je bent natuurlijk geen onbekende voor je gastheer/vrouw.
- Nodig je zelf gasten uit?
Gedraag je dan zoals een chef of kelner in een restaurant dat doet. Met het verschil dat je maximum vier gasten mag ontvangen, dat je erbij aanschuift en dat je op het einde de rekening niet moet maken …  

Bronnen
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/07/tips-om-mensen-veilig-thuis-te-ontvangen-die-niet-tot-uw-bubbel/
gebaseerd op het advies van viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. 
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1317605454/hier-lopen-nederlanders-het-coronavirus-het-vaakst-op
https://www.redactie24.be/coronavirus/steven-van-gucht-legt-de-corona-etiquette-uit-zo-kan-je-thuis-veilig-gasten-ontvangen-115486

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram