Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

In dit artikel
Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

dossier

Een beetje slijm in je ontlasting is meestal niets om je zorgen over te maken. Je darmen produceren een kleine hoeveelheid van deze geleiachtige substantie om het slijmvlies van je dikke darm vochtig en gesmeerd te houden. Als je echter merkt dat de hoeveelheid slijm (geregeld) toeneemt of als je ook bloed waarneemt, ga je het best naar de dokter. Dit kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Lees ook: Diverticulose en diverticulitis: Zijn divertikels van de darm gevaarlijk?

Oorzaken

123-vr-ouder-toilet-buikpijn-constip-03-18.jpg
Twee veel voorkomende oorzaken van slijm in de ontlasting zijn uitdroging en constipatie. Deze twee aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het normale slijm in je dikke darm het lichaam verlaat. Deze problemen kunnen vanzelf verdwijnen of kan je met medicatie aanpakken. 
Veranderingen in het slijmgehalte kunnen ook het gevolg zijn van een ontstekingsaandoening van het maag-darmkanaal. Voor deze aandoeningen is een medische behandeling nodig.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Ziekte van Crohn: een inflammatoire darmziekte die het maag-darmkanaal (GI) aantast. Vroege symptomen zijn diarree, vermoeidheid of een teveel aan slijm in de ontlasting (als gevolg van een verstoorde slijmbarrière in de ontstoken darmen).
  • Taaislijmziekte: cystische fibrose (mucoviscidose) is een genetische aandoening die leidt tot de ophoping van dik, kleverig slijm in je longen, alvleesklier, lever of darmen. Het kan ook slijm in de ontlasting veroorzaken.
  • Colitis ulcerosa: een chronische aandoening die ontstekingen veroorzaakt in de dikke darm of het rectum. Als je lijdt aan colitis ulcerosa, wordt er vaak meer slijm afgescheiden, ook in de ontlasting.
  • Prikkelbaredarmsyndroom (PDS): parapluterm voor symptomen zoals buikpijn, krampen, en veranderde darmgewoonten, als er geen andere ziekte werd gediagnosticeerd. Slijm in de ontlasting kan een van de symptomen zijn van PDS dat samen optreedt met diarree.
  • Intestinale infectie: door besmet voedsel te eten, kan je geïnfecteerd worden door bacteriën zoals salmonella en shigellose. Deze bacteriën zouden de slijmproductie stimuleren, waardoor slijmerige ontlasting ontstaat.
  • Malabsorptieproblemen: treden op wanneer de darm bepaalde voedingsstoffen niet goed kan opnemen. Dat is onder meer het geval bij lactose-intolerantie en coeliakie.
  • Dikkedarmkanker of kanker van het rectum: deze kanker begint in de dikke darm of het rectum en kan symptomen veroorzaken zoals bloed in de ontlasting, slijm in de ontlasting, rectale bloedingen en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Lees ook: Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker en wie kan deelnemen?

Wanneer naar de dokter?

Als het slijm in je ontlasting gepaard gaat met volgende symptomen, moet je zo snel mogelijk naar de dokter:

Lees ook: Chronische inflammatoire darmziekten: 'Onzichtbare symptomen, maar grote impact op dagelijks leven'

Behandeling

Omdat slijm in de ontlasting een symptoom van een onderliggende aandoening kan zijn, zal de behandeling afhangen van de diagnose. In sommige milde gevallen, vooral als de oorzaak uitdroging of constipatie is, kunnen veranderingen in de levensstijl helpen het probleem op te lossen. Je kan bijvoorbeeld:

  • je vochtinname verhogen
  • kiezen voor voeding die rijk is aan probiotica of supplementen nemen die probiotica bevatten, zoals Bifidobacterium of Lactobacillus
  • er een evenwichtig voedingspatroon op nahouden met voldoende vezels, koolhydraten en vetten
  • Voor mensen met chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, taaislijmziekte, colitis ulcerosa en prikkelbare darmsyndroom, is medicatie en medische opvolging levenslang nodig. 

Lees ook: Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Bronnen:
https://www.darmklachten.nl
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram