coeliakie

Coeliakie of gluteninteropathie is een malabsorptie syndroom dat wordt veroorzaakt door de inname van voedingsmiddelen met gluten, zoals tarwe, rogge en gerst. Het wordt gekenmerkt door ontsteking van de dunne darm, verlies van microvilli structuren, mislukte intestinale absorptie en malnutritie. Coeliakie kan gepaard gaan met symptomen zoals buikpijn, diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel, weinig eetlust of vermoeidheid.

42 artikels over coeliakie , per
Bekijk

Houd je prikkelbare darmen in toom

Houd je prikkelbare darmen in toom
nieuws 14/10/2019

Een opgeblazen gevoel, buikloop, verstopping … Het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt heel wat onaangename chronische spijsverteringsproblemen. Gelukkig is het syndroom niet levensbedreigend, en zijn de symptomen eenvoudig te verzachten.

lees meer »

Hoe weet je of je coeliakie hebt?

nieuws 3/05/2019

Heb je geregeld buikpijn, diarree of verstopping, een opgeblazen gevoel, weinig eetlust, een vermoeidheid die maar niet overgaat? Dat kan duiden op coeliakie of glutenintolerantie.

lees meer »

Eten zonder gluten

Eten zonder gluten
nieuws 18/02/2019

Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.

lees meer »

Manifest roept op tot vroege diagnose coeliakie

Manifest roept op tot vroege diagnose coeliakie
nieuws 4/07/2018

Coeliakie bij kinderen neemt niet alleen al jarenlang toe, ook is er sprake van enorme onderdiagnose. De Europese coeliakievereniging AOECS en het Europees genootschap voor maag-darm-leverziekten en voeding van kinderen (ESPGHAN) pleiten in een manifest voor nationale opsporingsprogramma’s.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd
nieuws 12/09/2017

Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

lees meer »

Internationale Week van de Coeliakie

Internationale Week van de Coeliakie
nieuws 12/05/2017

Coeliakie of glutenintolerantie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met gluten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen.

lees meer »

Het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet
dossier 16/02/2017

Het glutenvrije dieet: wat mag je niet en wel eten? Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt bevatten het eiwit gluten. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten - of beter gezegd gliadine, een onderdeel van gluten - een beschadiging aan de dunne-darmwand.

lees meer »

Vroeg gluten geven voorkomt coeliakie niet

Vroeg gluten geven voorkomt coeliakie niet
nieuws 24/01/2017

Lang werd gedacht dat men coeliakie (gluten-intolerantie) kan voorkomen door baby’s al op jonge leeftijd gluten te geven. Maar dat klopt niet, volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

lees meer »

Bepaalt geboorteplaats en -seizoen risico op coeliakie ?

Bepaalt geboorteplaats en -seizoen risico op coeliakie ?
nieuws 30/09/2016

Mensen die in de winter zijn geboren, in delen van de wereld waar over het hele jaar gezien minder zonlicht is, hebben minder kans om coeliakie of glutenintolerantie te krijgen. Dat blijkt uit een studie bij Zweedse kinderen gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.

lees meer »

Video : Wat is dikkedarmkanker?

video 28/02/2016

In deze animatie leggen we uit wat dikkedarmkanker is en wat de symptomen ervan zijn. We bespreken wanneer je een verhoogd risico hebt op kanker in de dikke darm en hoe de diagnose wordt gesteld.

lees meer »

Waarop moet u letten als u een glutenvrij dieet moet of wilt volgen?

Waarop moet u letten als u een glutenvrij dieet moet of wilt volgen?
nieuws 25/02/2016

Wie lijdt aan glutenintolerantie of coeliakie moet levenslang een 100 % glutenvrij dieet volgen. Al een klein beetje gluten kan klachten veroorzaken, zelfs een verdwaalde broodkruimel. Dus behalve producten met gluten vermijden is het bij een glutenvrij dieet ook belangrijk dat glutenbevattende producten niet in aanraking komen met glutenvrije producten.

lees meer »

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten
nieuws 12/01/2016

De rekken van warenhuizen puilen tegenwoordig uit van de glutenvrije producten. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

lees meer »

Vijf genvariaties spelen grote rol bij coeliakie

Vijf genvariaties spelen grote rol bij coeliakie
nieuws 9/05/2015

Vijf afwijkende genvariaties blijken een grote rol te spelen in het ontstaan van de auto-immuunziekte coeliakie of glutenintolerantie. Deze variaties verklaren bijna 20% van de genetische factoren die aanleiding geven tot coeliakie.

lees meer »

Haverbrood is veilig voor coeliakie-patiënt

Haverbrood is veilig voor coeliakie-patiënt
nieuws 7/08/2014

Haverbrood is een uitkomst voor mensen met gluten-intolerantie (coeliakie), want in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge bevat haver geen gluten, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Wageningen.

lees meer »

Glutenvrij dieet eenzijdig

nieuws 12/02/2014

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig.

lees meer »

Brood en gezondheid

Brood en gezondheid
dossier 15/08/2013

Over brood circuleren de laatste tijd diverse onheilstijdingen. Brood zou een dikmaker zijn, te veel mensen zouden allergisch of intolerant zijn aan tarwe-eiwitten (gluten) om brood als een gezond voedingsmiddel aan te bevelen.

lees meer »

Recepten zonder gluten

Recepten zonder gluten
nieuws 30/11/2010

Voor coeliakielijders is het niet altijd evident om producten te vinden die compatibel zijn met hun spijsverteringstelsel. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven beschikbaar waarvan coeliakielijders geen last krijgen en waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan om iets lekkers te maken.

lees meer »
42 artikels over coeliakie , per
Bekijk
Wat denk jij?

We spreken van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt.

  • Juist
  • Fout


pub