Watervergiftiging: waarom is te veel water ongezond en hoeveel is te veel?

In dit artikel
Watervergiftiging: waarom is te veel water ongezond en hoeveel is te veel?

dossier

Wanneer je bij warm weer en tijdens inspanning veel zweet, is het essentieel om dat verloren vocht aan te vullen. Maar je mag ook niet overdrijven: als je te veel water of een isotone sportdrank drinkt, kan je een zogenaamde watervergiftiging krijgen doordat er te weinig zout (natrium) in het bloed zit. 

Lees ook: Waaraan merk je dat je te weinig water drinkt?

Wat is een watervergiftiging?

Watervergiftiging of hyponatriëmie ontstaat wanneer er te veel water (of frisdrank of een hypotone sportdrank) en te weinig natrium wordt ingenomen. Tijdens inspanning waarbij je zweet, gaat er bovendien natrium verloren, terwijl de nieren het extra vocht dat je inneemt, niet snel genoeg kunnen afvoeren. Een langdurige fysieke inspanning kan er ook toe leiden dat de nieren minder vocht kunnen verwerken. 

Wanneer je dan (te) veel drinkt, wordt het bloed bij wijze van spreken te dun door een tekort aan natrium, en wordt het evenwicht tussen de hoeveelheid natrium buiten en binnen de lichaamscellen verstoord. 

Dit fenomeen treedt op wanneer de concentratie natrium in het bloed daalt onder de 135 millimol per liter, of ongeveer 3 gram per liter. De normale concentratie ligt tussen 135 en 145 millimol per liter. Dit kan een levensbedreigende situatie zijn.

Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?

Het gevaar van hyponatriëmie bestaat niet alleen wanneer je water drinkt. Ook bij hypotone en zelfs isotone sportdranken, de zogenaamde dorstlessers, kan dit optreden, zo wordt benadrukt in een richtlijn over hydratatie tijdens sporten in het Clinical Journal of Sport Medicine. Isotone dorstlessers bevatten weliswaar elektrolyten zoals natrium, en verlagen de kans op hyponatriëmie een klein beetje, maar ze bestaan nog altijd grotendeels uit water. 

Risico's voor watervergiftiging

123-man-sport-drank-isot-spieren-07-17.jpg
  • Watervergiftiging kan optreden bij langdurige inspanningen. Uit een analyse van een aantal grote marathons blijkt bijvoorbeeld dat 10 tot 20 procent van de deelnemers te veel water dronk en met hyponatriëmie kampte. In triatlons en ultramaratons kan dit zelfs oplopen tot meer dan de helft van de deelnemers. Ook in andere sporten komt hyponatriëmie meer en meer voor, zoals in voetbal, wielrennen, rugby, trekkings, enzovoorts. In de medische literatuur worden meerdere tragische gevallen beschreven van atleten die overleden zijn aan hyponatriëmie door overmatig watergebruik.
  • Watervergiftiging door een natriumtekort komt verder voor bij heel strenge diëten, gecombineerd met veel water drinken.
  • Bij baby's wordt soms een watervergiftiging gezien als zij bij diarree onjuist bereide rehydratatiedranken krijgen waarin te weinig mineralen zijn opgelost. 

Symptomen van watervergiftiging

Symptomen van watervergiftiging door natriumtekort zijn:

  • misselijkheid en overgeven
  • hoofdpijn
  • spierkrampen
  • verminderd bewustzijn
  • verwarring
  • hartritmestoornissen
  • stuipen en coma


Deze symptomen zijn eerder vaag en lijken hard op de symptomen van uitdroging, waardoor niet altijd aan watervergiftiging wordt gedacht. Snelle medische zorg is echter wel noodzakelijk.

Lees ook: Uitdroging: symptomen en wat te doen?

Behandeling

Bij waterintoxicatie is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat voor een behandeling met een hypertone zoutoplossing, diuretica, en cortisone. 

Lees ook: Bijwerkingen corticosteroïden (cortisone): fysiek en mentaal

Bronnen:
https://www.antigifcentrum.be
http://journals.lww.com
https://www.eoswetenschap.eu


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram