Hoe weet je of je genoeg water drinkt? | gezondheid.be

Hoe weet je of je genoeg water drinkt?

unsplash_water_glas.jpg

nieuws Water drinken is van levensbelang voor ons organisme want water is onze belangrijkste energiebron. Je kunt een aantal dagen overleven zonder eten, maar je kunt niet meer dan één à twee dagen zonder drinken. Maar wanneer moet je drinken als je niet echt dorst hebt? 

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Water vormt het hoofdbestanddeel van onze cellen, maar het heeft nog verschillende andere essentiële functies. Het wordt gebruikt om alle substanties binnenin ons lichaam te vervoeren en het is de belangrijkste verdunner van voeding, mineralen en vitaminen. Zonder water zou voeding geen enkele energetische waarde hebben voor het lichaam. Water levert ook de kracht die onze hersenfuncties nodig hebben en het laat toe om ons immuunsysteem te versterken in de strijd tegen infecties en in de bescherming tegen kanker. Water is dus levensnoodzakelijk. Om het verlies via de urine en het zweet te compenseren, wordt er aanbevolen om dagelijks 1 à anderhalve liter te drinken. Bij warm weer, bij een fysieke activiteit of bij ziekte is dat vochtverlies veel groter. We willen er hier nog eens aan herinneren dat voedsel ook water bevat en er zijn natuurlijk ook nog andere dranken, m.a.w. je moet dus ook niet overdrijven met het drinken van water. 

Welke kleur heeft je urine?

De waterbehoefte verschilt van persoon tot persoon, in functie van zijn corpulentie, zijn activiteiten, zijn levensstijl … De beste manier om te weten of je lichaam nood heeft aan hydratatie, is je urine observeren. Is je urine helder, dan hoef je je geen zorgen te maken. Is je urine zeer gekleurd (zeer geel), dan is het hoog tijd dat je drinkt. Een tekort aan water kan leiden tot problemen met de spijsvertering, de nieren, de spieren of hart en bloedvaten. Je moet je dus niet laten leiden door je dorstgevoel om te drinken. Dorst hebben is het signaal dat het uitdrogingsproces begint. Eigenlijk moet je de gewoonte aannemen om de hele dag door kleine hoeveelheden te drinken, vooral water, afgewisseld met een of andere drank die ook water bevat (zoals koffie, thee…).

Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.