Bubbelbad folliculitis

nieuws Bubbelbad folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes door infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze infectie kan men ondermeer oplopen in bubbelbaden en zwembaden met water dat onvoldoende gedesinfecteerd is. In tegenstelling tot veel andere bacteriën is de pseudomonas bacterie redelijk goed bestand tegen gechloreerd zwembadwater.
De bacteriën nestelen zich in de haarzakjes en veroorzaken daar een ontstekingsreactie. De folliculitis wordt enkele dagen ná het baden zichtbaar. Beschadigingen van de huid vereenvoudigen de besmetting van de huid.

Klachten:
• kleine bobbeltjes op de huid die zich ontwikkelen tot puistjes. De ontstekingen ontstaan vooral op plekken die tijdens het baden bedekt geweest zijn met zwemkleding.
• Vaak erge jeuk

Behandeling
De infectie verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele dagen, behandeling is dan niet nodig.
Bij zeer uitgebreide folliculitis, of wanneer de afwijkingen niet snel genoeg verdwijnen is eventueel behandeling met antibiotica noodzakelijk.
Ook kan men de huid behandelen door deze dagelijks te wassen met een desinfecterende zeep (jodium of chloorhexidine).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram