Beschermt borstvoeding tegen coeliakie?

123-baby-bv-01-16.jpg

nieuws Coeliakie komt minder vaak voor bij kinderen die (langdurig) borstvoeding hebben gekregen dan bij kinderen die zijn grootgebracht met flesvoeding.
Uit een grote Europese studie (PREVENTCD) blijkt echter dat borstvoeding niet echt beschermt tegen het optreden van coeliakie, maar alleen een rol speelt bij het uitstellen van de ziekte tot een latere leeftijd.
Dat neemt niet weg dat borstvoeding extra wordt aanbevolen in families waarin coeliakie voorkomt.

Verlaagt blootstelling aan gluten op jonge leeftijd de kans op coeliakie?
Lang werden ouders geadviseerd om gedurende de periode van borstvoeding tussen de leeftijd van 4 tot 6 maanden gluten in kleine hoeveelheden aan hun kinderen te geven. Men dacht namelijk dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie kan voorkomen, vooral wanneer dit gebeurt gedurende de periode van borstvoeding. Het afweersysteem zou zo wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie.
Een groot Europees onderzoek PREVENTCD laat echter zien dat deze aanpak niet werkt. Het heeft dus geen zin om baby’s tussen de 4 en 6 maanden al gluten te geven.

Anderzijds verhoogt blootstelling aan gluten op zeer jonge leeftijd (eerste drie maanden) de kans op coeliakie niet. Dat bespoedigt wel het vaststellen van de ziekte bij kinderen die al de genetische aanleg hebben.

Verhoogt glutenconsumptie door zwangere vrouw de kans op coeliakie?
Er bestaat voor zover bekend geen verband tussen glutenconsumptie door een vrouw in het laatste stadium van haar zwangerschap, en een verhoogde kans op coeliakie bij haar kind.

Bronnen
www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2014/oktober/Baby-vroeg-gluten-geven-voorkomt-coeliakie-niet/
www.preventcd.com
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447157


Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram