Dermatitis herpetiformis of 'coeliakie van de huid': huidaandoening door glutenintolerantie

In dit artikel
Dermatitis herpetiformis of 'coeliakie van de huid': huidaandoening door glutenintolerantie

dossier

Dermatitis herpetiformis is een aan coeliakie verwante aandoening. Het wordt ook wel 'coeliakie' van de huid genoemd, omdat ook deze ziekte ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten. De behandeling van dermatitis herpetiformis bestaat, naast gerichte medicatie, uit het volgen van een glutenvrij dieet.

Symptomen dermatitis herpetiformis

Getty_huiduitslag_Dermatitisherpetiformis_2023.jpg

© Getty Images

Dermatitis herpetiformis (DH) is een huidaandoening die erg kan jeuken. De huidaandoening duikt dikwijls plots op en tast de ellebogen, knieën, billen en rug aan. Meestal start het als kleine bultjes, die kleine blaren worden. Die beginnen te jeuken en uiteindelijk komen de blaren los. DH kan voorkomen als één enkele blaar, maar meestal komt het voor op meerdere plaatsen.

Oorzaak dermatitis herpetiformis

Ongeveer 5% van de coeliakiepatiënten ontwikkelt ook dermatitis herpetiformis. Doorgaans duikt de aandoening op voordat de diagnose van coeliakie (glutenintolerantie) is gesteld, of in het eerste jaar erna. Dat komt omdat er bij coeliakiepatiënten antistoffen tegen gluten worden gevormd na gluteninname, die ophopingen onder de huid veroorzaken. Deze ophopingen hebben een lange tijd nodig om weg te trekken, zelfs wanneer de patiënt op een glutenvrij dieet staat. Het is ongewoon om DH te ontwikkelen nadat een coeliakie patiënt is gestart met het glutenvrij dieet.

Behandeling

De behandeling van dermatitis herpetiformis bestaat, naast gerichte medicatie, uit het volgen van een glutenvrij dieet. 

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.huidziekten.nl


Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram