Glutenallergie voorkomen door aanpassing babyvoeding

nieuws Een glutenallergie of –intolerantie (coeliakie) kan worden voorkomen door baby’s in het begin borstvoeding te geven en geleidelijk aan voeding met gluten te geven. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden aan Umeå University gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift Pediatrics.
Een glutenallergie of –intolerantie is een chronische aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Als een coeliakiepatiënt iets eet of drinkt dat met een of meer van deze graansoorten is bereid of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd.
Volgens de Zweedse onderzoekers kan een glutenallergie worden voorkomen door baby’s tijdens de eerste maanden uitsluitend borstvoeding te geven, en vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden geleidelijk aan kleine hoeveelheden voedingsmiddelen met gluten te geven.
De bevindingen van dit onderzoek komen overeen met de aanbevelingen van Kind & Gezin. Glutenbevattende vaste voeding mag bij kinderen die borstvoeding krijgen geleidelijk worden opgestart vanaf 4 à 6 maanden maar niet later dan 7 maanden. Bij flesvoeding raadt Kind & Gezin aan om pas op de leeftijd van 6 maanden te starten met glutenbevattende producten.
Invoer van gluten kan door speciale glutenbevattende kindermelen, -koek, -granen of -vlokken in de fruitpap of in de groentepap te mengen of door aardappelen of rijst in de groentepap af en toe te vervangen door goedgekookte spaghetti of macaroni.

bron: Pediatrics 2013, doi: 10.1542/peds.2012-1015

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram