- dossierAnafylactische shock: ernstige allergische reactie
- dossierWaarop letten als je mosselen eet?
- dossierDesensibilisatie bij allergie: allergeenspecifieke immunotherapie (pollen, huisstofmijt, dieren)
- dossierNetelroos (urticaria): symptomen en behandeling
- dossierGefermenteerde zuivel en probiotica: essentieel voor je darmgezondheid
Eten zonder gluten
nieuws Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.
Glutenvrije voeding als trend

Lees ook: Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd
Eten zonder gluten is een noodzaak voor wie aan coeliakie lijdt
Wie lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie - een chronische auto-immuunziekte - verdraagt écht geen gluten. Bij die personen beschadigen gluten de darmvlokken in de dunne darm waardoor die niet meer behoorlijk kan functioneren. Zelfs een minuscule hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een broodkruimel, kan al voor problemen zorgen. Een glutenvrij product (bijvoorbeeld een snijplank) kan eveneens een stoorzender zijn wanneer het in contact is gekomen met een product dat wel gluten bevat (bijvoorbeeld een brood) en zodoende werd ‘besmet’. Dat is ook het geval voor havermout, van nature glutenvrij, dat tijdens het oogsten met tarwe of rogge in aanraking kwam.
Lees ook: Internationale Week van de Coeliakie

Helaas is coeliakie een ziekte die in opmars is en die ook bij kinderen steeds vaker voorkomt. In de meeste Europese landen is dat één op de honderd kinderen. Omdat de symptomen zo uiteenlopend zijn, ook qua intensiteit, wordt het vaak niet meteen gediagnosticeerd.
Lees ook: Manifest roept op tot vroege diagnose coeliakie
Lees ook: Recepten zonder gluten