Eten zonder gluten

nieuws Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben. 

Glutenvrije voeding als trend

123-h-pasta-brood-gluten-02-19.jpg
Gluten zijn eiwitten die vooral in granen voorkomen en op zich eigenlijk niet onmisbaar zijn.  Maar wie producten op basis van onder andere tarwe, rogge, spelt en gerst (zoals bijvoorbeeld volkorenbrood) in zijn menu schrapt, mist meteen een aantal heel belangrijke voedingsstoffen! We denken aan vezels, vitamine B1 en B2, en mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Die moeten dan uiteraard via andere bronnen worden opgenomen, maar dat gebeurt niet altijd in voldoende mate.

Glutenvrij eten is een trend die kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar wordt het vooral door een aantal celebs de hemel ingeprezen. Zij zijn ervan overtuigd dat ze slanker en gezonder worden (of blijven) door gluten uit hun voeding te schrappen. Ondertussen draait ook bij ons de glutenvrije industrie op volle toeren: in de grote supermarkten wordt er vaak een volledig rek voor glutenvrije producten gereserveerd en sommige bakkers verkopen glutenvrij brood als ‘zoete broodjes’.  
Toch bestaan er nauwelijks wetenschappelijke bewijzen dat gluten nefast zijn voor de gezondheid, tenzij voor wie coeliakie heeft. Volgens een aantal wetenschappers kan een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak en zonder goede begeleiding op termijn zelfs de gezondheid schaden. Glutenvrije producten bevatten vaak meer vet, suiker en zout dan het ‘gewone’ product waarvoor ze een surrogaat zijn en ze zijn een pak duurder. 

Lees ook: Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd

Eten zonder gluten is een noodzaak voor wie aan coeliakie lijdt

Wie lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie - een chronische auto-immuunziekte - verdraagt écht geen gluten. Bij die personen beschadigen gluten de darmvlokken in de dunne darm waardoor die niet meer behoorlijk kan functioneren. Zelfs een minuscule hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een broodkruimel, kan al voor problemen zorgen. Een glutenvrij product (bijvoorbeeld een snijplank) kan eveneens een stoorzender zijn wanneer het in contact is gekomen met een product dat wel gluten bevat (bijvoorbeeld een brood) en zodoende werd ‘besmet’. Dat is ook het geval voor havermout, van nature glutenvrij, dat tijdens het oogsten met tarwe of rogge in aanraking kwam.

Lees ook: Internationale Week van de Coeliakie

f123-h-glutenvrij-02-19.jpg

Helaas is coeliakie een ziekte die in opmars is en die ook bij kinderen steeds vaker voorkomt. In de meeste Europese landen is dat één op de honderd kinderen. Omdat de symptomen zo uiteenlopend zijn, ook qua intensiteit, wordt het vaak niet meteen gediagnosticeerd. 

Lees ook: Manifest roept op tot vroege diagnose coeliakie

Lees ook: Recepten zonder gluten

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram