Vroeg gluten geven voorkomt coeliakie niet

Laatst bijgewerkt: januari 2017
123m-txt-glutenvrij-coeliakie-01-17.jpg

nieuws Lang werd gedacht dat men coeliakie (gluten-intolerantie) kan voorkomen door baby’s al op jonge leeftijd gluten te geven. Maar dat klopt niet, volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geleidelijk starten met de inname van kleine hoeveelheden gluten vóór de leeftijd van 6 maanden en het liefste gedurende de periode waarin borstvoeding wordt gegeven, zou uw baby beschermen tegen coeliakie. Zweeds onderzoek was een belangrijke basis voor dit advies. Dat wordt echter niet bevestigd in deze nieuwe studie waarin bijna 1.000 kinderen werden opgevolgd.

De deelnemende kinderen waren erfelijk belast, waardoor ze een grotere kans hebben op coeliakie. Ook ziat in hun familie tenminste één eerstegraads lid met de ziekte. Tijdens de leeftijd van 4 tot 6 maanden kregen de kinderen dagelijks gluten, of een placebo. Drie jaar lang werden vervolgens op vaste momenten de groei en gezondheid van de kinderen in beeld gebracht, en werd hun bloed geanalyseerd.

Ook of en hoe lang de kinderen borstvoeding kregen werd vastgelegd.
Daaruit bleek dat coeliakie al heel jong ontstaat, en dat meisjes en kinderen die zowel vanuit hun vader als van hun moeder erfelijk zijn belast een duidelijk hoger risico hadden op coeliakie. Zowel de leeftijd van glutenintroductie als het krijgen van borstvoeding had geen effect op het wel of niet ontwikkelen van coeliakie op 3-jarige leeftijd.
Dat werd intussen bevestigd door ander onderzoek. Daarom zijn ook de Europese richtlijnen in verband met coeliakie aangepast.

Bron:
https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/december/vroeg-eerste-hapje-gluten-kan-coeliakie-niet-voorkomen/?year=2016&month=11
http://www.preventcd.com/startpagina
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram