coeliakie

nieuws Coeliakie (uit te spreken als seuliakie) en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid) worden veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Het ziektebeeld ontstaat gewoonlijk bij het zeer jonge kind wanneer glutenhoudend meel wordt toegevoegd aan de voeding. Coeliakie kan ook voor het eerst op volwassen leeftijd optreden.
Gluten is een eiwitbestanddeel dat voorkomt in de zetmeelkorrel van bepaalde graansoorten, namelijk tarwe, rogge, haver, gerst, mout en spelt. Wanneer coeliakiepatiënten iets eten of drinken dat afkomstig is van één van deze graansoorten, of er mee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Bij zowel volwassenen als kinderen kan het ziektebeeld enorm verschillen van patiënt tot patiënt, naargelang de lengte van het darmsegment dat is aangetast. Patiënten met een uitgebreide aantasting zullen het klassieke malabsorptie-ziektebeeld vertonen. Door de verminderde opname van voedingsstoffen kunnen deze patiënten diarree, spijsverteringsstoornissen, buiklast, tekort aan vitaminen en mineralen, bloedarmoede, gewichtsverlies, algemene vermoeidheid, groeiachterstand, … vertonen.
Bij een minder uitgebreide aantasting ontstaat er mogelijk een atypisch ziektebeeld , en kunnen de klachten zich presenteren onder de vorm van bijvoorbeeld een onverklaarde bloedarmoede, verminderde bloedstolling, gewrichtslast, puberteitsvertraging, onvruchtbaarheid, herhaalde miskramen, … Ook worden vaak associaties met andere ziektebeelden gezien, zoals met bepaalde auto-immuunziekten zoals diabetes, schildklieraandoeningen, leverziekten, enzovoort.
De enige manier waarop patiënten klachten kunnen voorkomen of bestrijden is door zich te houden aan een strikt dieet waarin geen van bovengenoemde granen voorkomt. Dit is het zogenaamde glutenvrije dieet. Het slijmvlies van de dunne darm kan zich op deze manier herstellen en na enkele maanden of jaren kunnen weer alle nodige voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Het is hierbij echter van cruciaal belang dat het dieet levenslang gevolgd wordt, zoniet komen de klachten terug.
Het glutenvrije dieet vergt heel wat inspanningen en discipline van de patiënt. Een groot aantal producten die in een ‘gewoon’ dieet voorkomen kunnen door coeliakie-patiënten niet worden gebruikt (bijvoorbeeld alle gewone soorten brood, gebak, koekjes en veel bereide gerechten (zoals bepaalde soepen, sauzen, roomijs, bereide vleeswaren, ....)). Het aanbod van glutenvrije producten is beperkt en bovendien zijn alternatieven voor bepaalde voedingsmiddelen vaak vrij duur. Door een gebrek aan internationale regelgeving betreffende de vermelding van aanwezigheid van gluten in voedingsproducten is er vaak heel wat onduidelijkheid over welke producten al dan niet kunnen worden gebruikt. Via de coeliakieverenigingen kunnen patiënten een merkartikelenlijst raadplegen met meer informatie over de aanwezigheid van gluten in bepaalde voedingsmiddelen.
Voor meer informatie: http://www.coeliakie.be

Lees ook: Coeliakie en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid)


Laatst bijgewerkt: april 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram