Terugbetaling glutenvrije voeding

nieuws Sedert 1 juni 2006 kunnen coeliakiepatiënten, namelijk personen overgevoelig voor gluten, een forfaitaire terugbetaling van 19 € per maand bekomen. Dit bedrag geldt als tegemoetkoming in de kosten van het zeer streng dieet die ze moeten volgen. De diagnose moet berusten op een bloedtest en een darmbiopsie.
Op basis van Europese statistieken wordt ervan uitgegaan dat één Belg op 300 een coeliakiepatiënt zou kunnen zijn. Er bestaat geen enkele behandeling tegen glutenintolerantie. Het enig doeltreffend redmiddel bestaat erin alle proteïnes die een sterke immuunreactie van het lichaam veroorzaken definitief uit de voeding te weren. Gluten is aanwezig in vier graangewassen die men in vele voedingsmiddelen aantreft: tarwe, gerst, rogge en spelt. Tarwemeel, brood, sandwiches, koekjes, beschuiten, gebak, deegwaren, paneermeel, graanproducten voor het ontbijt, bier… zijn dus uit den boze. Daarbij komen nog alle afgeleide producten en alle bereidingen met zetmeel of verdikkingsmiddelen, die in feite de aanwezigheid van gluten maskeren.

Lees ook: Dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid): huiduitslag door glutenintolerantie

Lees ook: Het glutenvrije dieet: wat mag je wel en niet eten?


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram