Helpt het FODMAP-dieet bij prikkelbaredarmsyndroom?

In dit artikel
Helpt het FODMAP-dieet bij prikkelbaredarmsyndroom?

dossier

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een erg vervelende aandoening die voorkomt bij ongeveer 15 procent van de volwassenen in België. Veel patiënten met PDS ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en de klachten. Ze nemen bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Uit onderzoek blijkt dat je met het FODMAP-dieet in enkele maanden tijd kan opsporen welke voedingsmiddelen jou PDS-klachten geven. 

Lees ook: Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm werkt beter dan medicatie

Wat is het FODMAP-dieet?

Veel mensen met PDS ervaren een afname van hun klachten door het volgen van het laag-FODMAP-dieet. FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken. Welke FODMAP’s precies klachten geven, hangt af van persoon tot persoon. Ook zijn er sterke individuele verschillen in hoeveel je ervan kan eten: een kleine hoeveelheid is doorgaans nog te verdragen maar grote hoeveelheden geven vaak klachten.

Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik

Eliminatiedieet

Het laag-FODMAP-dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin je producten met FODMAP uit het menu gaat schrappen. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin je geleidelijk weer FODMAP’s gaat toevoegen. Zo kan je nagaan welke FODMAP's bij jou de klachten veroorzaken. Alleen die producten kan je voortaan beter vermijden. Het gaat onder meer om tarwe, uien, bonen en andere peulvruchten, appels, melk, honing en kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol en mannitol.

Het FODMAP-dieet is een bewezen behandeling voor patiënten met prikkelbaredarmsyndroom. Uit een recente meta-analyse van twaalf studies blijkt dat het FODMAP-dieet een positief effect heeft op de klachten en levenskwaliteit van mensen met prikkelbaredarmsyndroom.

Het laag-FODMAPdieet is hoe dan ook een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een diëtist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.

Lees ook: Winderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?

Bronnen:
www.fodmapdieet.nl
https://www.gezondleven.be
https://www.pdsb.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram