- dossier15 vragen over coeliakie of glutenintolerantie
- dossierDermatitis herpetiformis of 'coeliakie van de huid': huidaandoening door glutenintolerantie
- dossierCoeliakie of glutenintolerantie: symptomen en behandeling
- dossierWinderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?
- dossierHoe kan je diarree behandelen?
Helpt het FODMAP-dieet bij prikkelbare darm syndroom?

nieuws
Het prikkelbaar darm syndroom (PDS) is een erg vervelende maar relatief onschuldige aandoening. Veel patiënten met PDS ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en de klachten. Ze nemen bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten vermindert, is tot nu toe evenwel niet wetenschappelijk bewezen.
FODMAP beperkt dieet
Veel mensen met PDS ervaren een afname van hun klachten door het volgen van het FODMAP-beperkte dieet. FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken.
Het FODMAP beperkte dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin je producten met FODMAP uit het menu gaat schrappen. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin je geleidelijk weer FODMAPS gaat toevoegen. Zo kan je nagaan welke FODMAP's bij jou de klachten veroorzaken. Alleen die producten kan je voortaan beter vermijden. Het gaat onder meer om tarwe, uien, bonen en andere peulvruchten, appels, melk, honing en kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol en mannitol.
Maar volgens een studie in het Britse Drug and Therapeutics Bulletin is niet aangetoond dat het FODMAP-dieet ook effectief helpt. De studie analyseerde alle beschikbare onderzoeken over het dieet. Het FODMAP-beperkte dieet is hoe dan ook een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een diëtist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.
Uitgebreide informatie over dit dieet is te vinden op www.fodmapdieet.nl.