Waarom krijgen we het benauwd met een mondmasker op?

screenshot_mondmasker_karoliengeeraerts_2020.jpg

nieuws Naast onze portefeuille en smartphone hebben we nu ook allemaal een mondmasker op zak. Het nieuwe normaal, heet dat dan, maar voor velen is het toch niet zo evident om een mondmasker te dragen. Ze voelen zich benauwd. Hoe komt dat? Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen, geeft uitleg.

“Heb je al gemerkt dat je je moe voelt na het dragen van een masker? Of hoofdpijn en last van duizeligheid? Het dragen van een mondmasker is nieuw en kan een behoorlijke stressfactor zijn. Dat komt omdat het best lastig is, dat mondmasker. Het is warm, je bril beslaat, je ademt niet naar behoren en communiceren is moeilijk, want de mimiek ontbreekt. En wil je iets eten of drinken, dan zit het in de weg. Zo worden mondmaskers al snel een oorzaak van lichamelijke ongemakken.

Vicieuze cirkel
Als je een beklemmend gevoel krijgt, door het dragen van een mondmasker, ga je onbewust sneller en dieper ademen en meestal via de mond. Dit noemen we een vlucht- of vechtrespons. Door het sneller ademen of hyperventileren, kan je opnieuw meer klachten krijgen en meer benauwdheid. Het is een vicieuze cirkel die zich versterkt. Alleen al het psychologisch effect op het dragen van een mondkapje kan een verandering in de wijze van ademen bewerkstelligen.
Ademhaling
Een snelle en oppervlakkige ademhaling houdt het lichaam in hoge staat van alertheid en schakelt het sympathische zenuwstelsel in, een aanpassing die nuttig is in tijden van gevaar, maar contraproductief is om de rest van de tijd zich kalm en ontspannen te voelen. Door goed te ademen, blijft het lichaam in zuur-base-balans, waardoor weefsels de hoeveelheid zuurstof krijgen die ze nodig hebben om optimaal te functioneren. Dit evenwicht wordt bereikt door een ideaal niveau van koolstofdioxide (CO2) in het bloed te behouden. Te weinig CO2, wat kan gebeuren wanneer de ademhaling snel en oppervlakkig is, belemmert de afgifte van zuurstof aan lichaamsweefsels en kan angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid en gebrek aan focus veroorzaken.

Het dragen van een masker kan ook angst opwekken vanwege wat het is gaan vertegenwoordigen. Angst voor ziekte en het ongemak van onzekerheid zijn allemaal toegenomen tijdens deze pandemie. Onze maskers kunnen dienen als herinnering aan deze ongemakkelijke gevoelens.
Benauwd vs. besmet
Maar benauwdheid bij het dragen van een mondmasker mag niet verward worden met de symptomen van covid-19. Als je twijfelt, moet je je laten onderzoeken, maar het is belangrijk een onderscheid te maken."

Lees ook: Tips om je comfortabel te voelen met een mondmasker op

Bron: www.blijvenademen.be

bron: Katrien Geeraerts

Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram