Bultje op ooglid? Het verschil tussen een chalazion en hordeolum

In dit artikel
Bultje op ooglid? Het verschil tussen een chalazion en hordeolum

dossier

Heb je een bultje op je ooglid? Dan gaat het waarschijnlijk om een zwelling door een verstopte talgklier (chalazion) of een verstopte zweetklier (hordeolum). Wat zijn de verschillen? Wat kan je eraan doen? En hoe kan je voorkomen dat het verergert?

Lees ook: Verschillende soorten oogontsteking en de symptomen

Chalazion (gerstekorrel, hagel)

123_ooglid_chalazion_2022.jpg

Een chalazion of gerstekorrel is een meestal pijnloze zwelling door een verstopte talgklier (kliertje van Meiboom) aan de binnenkant van het ooglid. Een chalazion ontstaat geleidelijk en kan lang blijven bestaan. Bij ongeveer 50 procent verdwijnt die na enkele maanden tot 1 jaar. De zwelling is eerst rood, later wit of grijs en voelt hard aan. Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter groot worden. Als er bacteriën bijkomen, kan de klier ontstoken raken en kan het ook pijn gaan doen. Het gehele ooglid kan vervolgens in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling

Als het bultje ontstoken raakt, kan je het best behandelen met warme kompressen en een goede ooglidhygiëne. Leg drie tot vier maal daags gedurende 15 minuten een warm washandje of een in heet water gedrenkte steriele kompres op het ooglid.

Ontvet de ooglidranden twee keer per dag. Gebruik hiervoor een wattenstokje dat gedrenkt is in een oplossing van één theelepel babyshampoo in drie theelepels lauw water. Spoel na het ontvetten je ogen met lauw water.

Indien er een bacteriële bijbesmetting is, zal de oogarts soms oogdruppels of zalf met antibiotica, al of niet gecombineerd met een ontstekingsremmer (corticosteroid) voorschrijven.


Als het chalazion niet vanzelf verdwijnt en als je er veel last van hebt, bijvoorbeeld omdat het pijn doet of je er hinder van hebt bij het zien, dan kan je het ook laten verwijderen. Dat is een vrij eenvoudige ingreep die onder plaatselijke verdoving gebeurt en die meestal geen litteken nalaat.

Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

Hordeolum (‘strontje’ of puistje in het oog)

123_ooglid_puistje_2022.jpg
Een hordeolum (wordt ook wel strontje genoemd) is een ontsteking van een verstopte zweetklier of een talgklier in het ooglid. Bacteriën kunnen in het kliertje terechtkomen en een ontsteking veroorzaken.

De ontsteking ontstaat plotseling. Er ontstaat een rode, meestal pijnlijke zwelling aan de binnen- of buitenzijde van het ooglid, dichtbij de rand van het ooglid. Vaak wordt dit een puistje met een puskopje. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.

Bij een hordeolum zit de pijnlijke zwelling in de rand van het ooglid. Dit in tegenstelling tot een chalazion, waarbij de zwelling net boven of onder de rand van het ooglid zit. Een hordeolum kan een gevolg zijn van een ooglidontsteking (blefaritis), en komt meer voor bij mensen met diabetes, eczeem en allergie. Ook mensen die geregeld last hebben van stafylokokkeninfecties (zweren) zijn gevoeliger.

Lees ook: Gezwollen ooglid: wat kan je doen aan een ooglidontsteking? (Blefaritis)

Behandeling 

Leg een paar keer per dag gedurende vijf tot tien minuten een warm, vochtig washandje of kompres op het ooglid. Wanneer de huid week is, kan het puistje gemakkelijker doorbreken. Je mag er niet in knijpen of op drukken. Meestal breekt het puistje na enkele dagen vanzelf open, waarna het indroogt en geneest.

Medicijnen zijn meestal niet nodig.

Als de roodheid, pijn en zwelling niet afnemen of zelfs toenemen, ga dan naar je huisarts. Soms wordt de zwelling (het abcesje) dan opengemaakt.

Lees ook: Iridocyclitis: oogontsteking met kans op blindheid


Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram