Hyaluronzuur tegen artrose

inspuiten-hyaluronzuur-knie-200.jpg

nieuws Artrose is slijtage van een gewricht. Hierbij wordt het kraakbeen in het gewricht progressief afgebroken. Met pijn en stramheid tot gevolg. Uit verscheidene studies blijkt dat artrose - in min of meer ernstige mate - voorkomt bij ongeveer 1 op 3 volwassenen. De kans op artrose stijgt met de leeftijd: tenminste 80% van de bevolking ouder dan 65 jaar zou er last van hebben. Zeker artrose van de knie komt hierbij vaak voor.
Ook jongvolwassenen die hun gewrichten intensief gebruiken lopen risico’s. Kraakbeenletsels, die op termijn tot artrose kunnen leiden, zijn een typische maar vaak verzwegen en onderschatte problematiek bij topsporters.
Daarom willen enkele autoriteiten uit de Belgische sportwereld: Dr. José Huylebroek (orthopedisch chirurg en hoofdclubarts van Anderlecht), Dr. Renno Roelandt (sportarts en Ondervoorzitter van het Belgische Olympisch Comité) en Dr. Chris Goossens (sportarts en clubarts van voetbalclub Germinal-Beerschot) wijzen op de ernst van kraakbeenletsels en artrose en dit bij jong én oud, zowel op als naast het sportterrein. Tevens willen zij de aandacht trekken op een nieuwe behandelingswijze voor artrose.

Klassiek gebeurt de behandeling van artrose symptomatisch. De bedoeling is vooral de pijn en de ontsteking weg te nemen. Vooral pijnstillers, ontstekingsremmers en corticoïden worden hiervoor ingezet. In een vergevorderd stadium van knieartrose brengt alleen een prothese nog een oplossing. Hierbij wordt de knie vervangen door een kunstgewricht.
Hyaluronzuur is een vrij recent geneesmiddel. Hyaluronzuur is een natuurlijke, lichaamseigen stof. Dit is de belangrijkste component van het synoviale vocht dat het gewricht omgeeft en een belangrijke rol ervan is het beschermen van het kraakbeen. Bij artrose is zowel de kwaliteit als de kwantiteit van dit lichaamseigen hyaluronzuur merkelijk verminderd. En wordt het moeilijker om het beschadigde kraakbeen te voeden en te beschermen. Volgens recent onderzoek zou het herhaald inspuiten van hyaluronzuur de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur stimuleren. Hiervoor zijn minimum drie inspuitingen nodig, telkens met een tussenpauze van één week. Sommige patiënten voelen het effect van hyaluronzuur al na de eerste injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Ze hebben beduidend minder pijn en bewegen wordt veel makkelijker. Dit effect houdt langer dan zes maanden tot zelfs ruim een jaar aan. Als de pijn en de stramheid geleidelijk terugkeren, kan er een nieuwe kuur injecties met hyaluronzuur toegepast worden.
De publieksprijzen in de apotheek voor 3 spuiten hyaluronzuur variëren tussen 100 tot ruim 300 euro. Deze behandeling wordt niet terugbetaald door de ziekenfondsen.


Laatst bijgewerkt: november 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram