Glucosamine: voordelen en bijwerkingen

In dit artikel
Glucosamine: voordelen en bijwerkingen

dossier

Glucosamine is een natuurlijke stof in je lichaam waaruit kraakbeen wordt opgebouwd, het bindweefsel dat beweging ondersteunt en gewrichten en botten beschermt. Volgens sommigen helpt glucosamine onder andere tegen multiple sclerose, artritis en andere gewrichtsproblemen.

Lees ook: Basisbehandeling van reumatoïde artritis

Wat is glucosamine?

Getty_glucosamine_2024.jpg

© Getty Images

Glucosamine is scheikundig gezien een aminosuiker: een suikervorm met eigenschappen van eiwitten. Het komt voor in alle lichaamsweefsels, maar vooral in kraakbeen en pezen. Je kan glucosamine niet uit voeding halen. De stof is dus populair als voedingssupplement bij mensen die hun kraakbeen willen beschermen. Door glucosaminesupplementen te nemen zou de glucosaminevoorraad van het lichaam zich herstellen en beschadigd kraakbeen gerepareerd worden. Supplementen met glucosamine bevatten doorgaans:

  • Glucosaminesulfaat
  • Glucosaminehydrochloride
  • N-acetyl-glucosamine

Glucosamine wordt vaak gecombineerd met chondroïtinesulfaat, een molecuul dat van nature aanwezig is in kraakbeen. Chondroïtine geeft kraakbeen elasticiteit en zou de vernietiging van kraakbeen door enzymen tegengaan. 

Lees ook: Hoe effectief zijn pijnstillende gels en zalven bij spier- en gewrichtspijn?

Voordelen glucosamine

Sommigen claimen dat glucosamine kan helpen bij de volgende aandoeningen:

  • Artrose
  • Reumatoïde artritis
  • Type-2-diabetes
  • Inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa
  • Temporomandibulaire gewrichtsaandoening
  • Auto-immuunziekte (multiple sclerose, type-1-diabetes)

Glucosamine is uitgebreid onderzocht, en hoewel men mogelijk positieve effecten ziet bij reumatoïde artritis, type-2-diabetes, inflammatoire darmziekten, temporomandibulaire gewrichtsaandoening en multiple sclerose, is er meer onderzoek nodig om dat te bevestigen. Wel helpt glucosamine waarschijnlijk bij artrose. Inname van glucosaminesulfaat via de mond gedurende ten minste vier weken kan verlichting van de pijn geven en knieartrose verbeteren. 

Lees ook: Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?

Lees ook: Knieprothesen: hoe tevreden zijn patiënten?

Bijwerkingen glucosamine

Bijwerkingen van glucosamine zijn meestal mild. Je kan wat last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.
Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen mogen geen glucosaminesupplementen nemen zonder overleg met een arts. Het gaat om personen die lijden aan astma, diabetes, glaucoom, hoge cholesterol en hoge bloeddruk.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen glucosamine nemen, omdat de veiligheid niet voldoende is aangetoond.
Stop ten minste twee weken voor een geplande operatie met het innemen van glucosamine, omdat het invloed kan hebben op het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram