Hyaluronzuur (injectie) houdt huid en gewrichten soepel

dossier Hyaluronzuur is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt om onder meer onze huid te hydrateren en onze gewrichten soepel te houden. We maken er minder van aan naarmate  we ouder worden, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat we rimpels krijgen en een hoger risico lopen op artrose. Wetenschappers produceren daarom ook hyaluronzuur in labo’s, voor geneesmiddelen en cosmetische producten tegen verschillende kwalen.


Hyaluronzuur voor je huid

123m-huid-cosm-beauty-29-8.jpg
Wat hyaluronzuur zo waardevol maakt is dat het heel goed vocht kan vasthouden. Meer dan de helft van de stof in ons lichaam is aanwezig in onze huid, waar ze een verbinding aangaat met watermoleculen en zo helpt om de huid gehydrateerd en soepel te houden. Bij het verouderen neemt de hoeveelheid van hyaluronzuur af, zodat we onder meer rimpels en plooien krijgen in ons gezicht.

Heel wat cosmetische producten bevatten daarom hyaluronzuur, om dat probleem zoveel mogelijk tegen te gaan. Er bestaan verschillende crèmes en serums voor dit doel, waarbij belangrijk is dat je ze aanbrengt op een vochtige huid. De doeltreffendheid van die middeltjes durft wel te verschillen, ook van persoon ter persoon. Ook zijn er fillers die met injecties in de huid ingebracht worden en speciale voedingssupplementen. Eveneens in de huid, zou hyaluronzuur een rol spelen in het genezen van wonden, zodat er serums en gels met de stof ontwikkeld zijn om dat proces te versnellen.

Lees ook: Fillers: rimpels en fijne lijntjes in het gezicht verminderen

Hyaluronzuur voor je gewrichten (artrose)

Hyaluronzuur is daarnaast een cruciaal bestanddeel van het zogenaamde synoviaal vocht dat gewrichten omgeeft en ervoor zorgt dat ze soepel kunnen bewegen. Doorheen de jaren verslapt de werking van de stof in het synoviaal vocht echter, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van artrose en dus van gewrichtspijn en stijfheid. Voedingssupplementen met hyaluronzuur kunnen hier enigszins tegen helpen. De stof kan ook rechtstreeks geïnjecteerd worden in de gewrichten. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hyaluronzuur injecties kunnen leiden tot vermindering van pijn en verbetering van gewrichtsfunctie, vooral bij artrose.

Lees ook: Artrose: behandeling in België

Hyaluronzuur tegen droge ogen

Ook in de ogen vervult hyaluronzuur een essentiële functie. Omdat de stof heel goed vocht kan vasthouden, wordt ze ten eerste vaak gebruikt in oogdruppels ter behandeling van droge ogen. De oogdruppels kunnen ook aangewend worden tijdens bepaalde oogoperaties.

Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling

Bijwerkingen injecties hyaluronzuur

Mogelijk kan de stof nog voor andere medische doeleinden nuttig zijn, bijvoorbeeld tegen infecties van de urinewegen en maagzuur, maar daarvoor is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Aangezien het een lichaamseigen stof is, veroorzaakt hyaluronzuur in het algemeen weinig bijwerkingen of allergische reacties. Bijwerkingen bij injecties met hyaluronzuur zijn vaak te wijten aan het injectieproces zelf.

  • Napijn: Na de injectie kan je enkele dagen napijn ervaren, maar deze verdwijnt altijd weer vanzelf.
  • Roodheid en zwelling: Soms kunnen roodheid en zwelling optreden op de injectieplaats. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt spontaan.
  • Nodulaire reacties: In zeldzame gevallen kunnen er weken tot maanden na de behandeling pijnlijke, erythemateuze knobbels ontstaan. 
  • Infectie: Hoewel zeldzaam, kan er een infectie optreden op de injectieplaats. Het is belangrijk om de hygiënevoorschriften van de arts op te volgen om dit te voorkomen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, laten middeltjes met deze stof voor de zekerheid wel beter links liggen. Dat geldt ook voor mensen die kanker hebben of hadden. 

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram