Vetverbranding: de impact van glucosepiek na eten
dossier
Lees ook: Is sporten in infraroodcabine echt beter?
Wat is glucose?Glucose is een eenvoudige suiker (monosacharide) en vormt de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Wanneer je koolhydraten eet, worden deze afgebroken tot glucose, die via de bloedbaan naar de cellen wordt getransporteerd. Het hormoon insuline, geproduceerd door de alvleesklier, helpt de glucose in de cellen te krijgen, waar het wordt gebruikt als energie. Overtollige glucose wordt opgeslagen als glycogeen in de lever en spieren of omgezet in vet. Daarnaast speelt glucose een belangrijke rol bij het handhaven van de homeostase van het lichaam. Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor een goede hersenfunctie, spieractiviteit en energiebalans. Maar als er te veel glucose in het bloed aanwezig is, kan dit schadelijk zijn en leiden tot problemen zoals insulineresistentie of diabetes type 2. |
Wat is de glucosepiek na eten?

© Getty Images
Lees ook: Wat zijn koolhydraten en welke kan je beter vermijden?
Wat veroorzaakt glucosepieken?
- Snelle koolhydraten: Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI), zoals witte rijst, frisdrank en snoep, worden snel omgezet in glucose.
- Stress en weinig slaap: Stresshormonen zoals cortisol kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen. Gebrek aan slaap verstoort ook de insulinegevoeligheid.
- Gebrek aan vezels en eiwitten: Deze vertragen de opname van glucose, waardoor het risico op pieken toeneemt als ze ontbreken in een maaltijd.
Lees ook: Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose
Waarom glucosepieken beperken als je wil afvallen?
- Geen vetverbranding tijdens glucosepieken: Hoge insulinespiegels remmen de afbraak van vet (lipolyse). Dit betekent dat zolang je in een glucosepiek zit, vetverbranding vrijwel niet plaatsvindt. Pas wanneer de insulinespiegels weer dalen, kan het lichaam overschakelen naar vetverbranding. Meestal is dat pas enkele uren na een maaltijd, vooral als deze koolhydraatrijk was.
- Honger en cravings voorkomen: Na een glucosepiek volgt vaak een 'bloedsuikerval', wat kan leiden tot trek in zoetigheid. Door de pieken te vermijden, voorkom je ook die dips en cravings.
- Insulineresistentie voorkomen: Regelmatige glucosepieken kunnen leiden tot insulineresistentie, een aandoening waarbij de cellen minder gevoelig worden voor insuline. Dit maakt het moeilijker om glucose uit het bloed op te nemen, wat kan resulteren in gewichtstoename en verhoogde risico's op diabetes type 2.
- Energiepeil stabiliseren: Wisselende bloedsuikerspiegels zorgen voor energiedips en stemmingswisselingen. Dit kan vermoeidheid veroorzaken en de motivatie om te bewegen verminderen.
Lees ook: 7 tips om je vetverbranding te stimuleren
Hoe glucosepieken monitoren?

© Getty Images / Een CGM (glucosesensor) kan je glucosepieken registreren
Lees ook: Glucosesensor: wat is het en hoe werkt het?
Praktische tips om glucosepieken te beperken
- Eet koolhydraten altijd samen met eiwitten of vetten: Het combineren van koolhydraten met eiwitten of vetten helpt om de glucosepiek te verminderen. Dit komt doordat eiwitten en vetten de maaglediging vertragen, waardoor de opname van glucose geleidelijker verloopt. Een appel zal bijvoorbeeld sowieso een glucosepiek veroorzaken, maar die zal lager zijn als je de appel combineert met pindakaas of Griekse yoghurt. Idem voor een rijstwafel: voor een lagere glucosepiek kan je er beter een beetje kipfilet bij eten.
- Eet je vezelrijke groenten eerst: Studies suggereren dat eerst (vezelrijke) groenten eten de glucoseopname vertraagt, omdat vezels een gelachtige substantie vormen die de opname in de darmen remt. Door eiwitten daarna te eten en koolhydraten pas aan het einde, blijft de bloedsuikerspiegel dus stabieler. Een zuur element (zoals citroensap in een saladedressing) zou ook helpen om de glycemische index van de maaltijd te verlagen.
- Vermijd tussendoortjes: Omdat je lichaam tijdens een glucosepiek geen vet verbrandt (omdat insuline de vetverbranding onderdrukt), is het verstandig om het aantal glucosepieken per dag te beperken. Kies daarom liever voor een stukje chocolade bij of direct na een maaltijd in plaats van tussendoor. Als je al een lichte piek hebt door de maaltijd, zal een beetje suiker minder impact hebben dan wanneer je het als losse snack eet en zo een nieuwe piek veroorzaakt. Dit geldt ook voor fruit, omdat fruit ook suikers bevat die kunnen leiden tot een glucosepiek. Door het aantal pieken per dag te beperken, blijft je lichaam langer in de vetverbrandingsmodus. Heb je toch trek in een tussendoortje? Kies dan voor een eiwitrijke snack om pieken te vermijden.
- Beweeg na een maaltijd: Lichte beweging, zoals wandelen, kan helpen om de glucose sneller uit het bloed te verwijderen.
Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?
Het beperken van glucosepieken is essentieel voor effectief gewichtsverlies, omdat het het lichaam helpt vet te verbranden in plaats van glucose. Door slimme voedselcombinaties, een goede eetvolgorde en fysieke activiteit te integreren, kun je je bloedsuikerspiegel stabiel(er) houden. Dit vermindert cravings, bevordert een gelijkmatige energieverdeling en helpt je op lange termijn gewicht te verliezen.
Bronnen:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://diabetesjournals.org
https://diabetesaction.org
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.uclahealth.org
https://www.cdc.gov