Witte vlekken op de huid door de zon

In dit artikel
Witte vlekken op de huid door de zon

dossier

Witte vlekjes op de huid, veroorzaakt door blootstelling aan de zon, noemt men ook idiopathische guttate hypomelanose (IGH). Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is niks om je zorgen over te maken.

Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

Idiopathische gutatte hypomelanose

Getty_arm_hand_dokter_manicure_2024.jpg

© Getty Images

De witte zonnevlekken zijn een vorm van hypopigmentatie of een gebrek aan melanine in het getroffen huidgebied. Melanine is een lichaamseigen stof die de kleur van ogen, huid en haar bepaalt. Hoe meer melanine er wordt geproduceerd, hoe donkerder de ogen, de huid en het haar.
Men weet niet precies waarom sommigen IGH krijgen en anderen niet. Onderzoekers denken dat het komt door een afname in de melanineproductie veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling, veroudering of genetische factoren.
De grootte van de vlekken kan variëren van 1 tot 10 millimeter, maar de meeste zijn ongeveer 1 tot 3 mm groot. Ze verschijnen eerst op de benen en breiden zich uit naar de armen, het bovenlichaam en het gezicht. Ze veroorzaken geen jeuk of pijn. Met lokale crèmes kan je de vlekjes wat verminderen. Voor een beter resultaat zijn er ook professionele behandelingen.

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Oorzaak witte vlekken door zon

Onderzoekers hebben nog geen sluitende oorzaak voor IGH gevonden. Toch zijn de meesten het erover eens dat het komt door een verstoring in de melanineproductie door uv-schade. Die ontstaat na verloop van tijd door blootstelling aan de zon en het bruinen van de huid.
Het verband met blootstelling aan de zon is gebaseerd op het idee dat deze vlekken verschijnen op lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de zon: de armen, benen, het gezicht en de bovenrug.

Uit aanvullend onderzoek blijkt dat witte zonnevlekken deel uitmaken van het natuurlijke verouderingsproces. IGH komt meestal voor bij mensen vanaf 40 jaar en het risico op de aandoening neemt toe met de leeftijd.

Door genetische factoren hebben sommige mensen aanleg voor IGH. In bepaalde families komt de aandoening meer voor dan in andere. Andere oorzaken zijn huidtrauma, auto-immuniteit en lokale remming van het melanineproces.

Lees ook: Pityriasis alba: eerst rode of roze vlekken op de huid, daarna witte

Behandeling IGH

IGH is onschuldig, en er is geen link met huidkanker. Wel zijn er aandoeningen die er gelijkaardig uitzien, maar schadelijker zijn, zoals een schimmelinfectie. Als je dat wil uitsluiten, ga je best bij een dermatoloog. Op basis van het uitzicht van de vlekken, kan hij of zij vaak al een oordeel vellen. Als de arts een andere aandoening vermoedt of niet zeker is van de diagnose, kan er aanvullend onderzoek gevraagd worden, zoals een huidbiopsie.

  • Je kan de vlekken behandelen met lokale retinoïdecrèmes, geconcentreerde vormen van vitamine A . Deze crèmes helpen bij de celvernieuwing en regeneratie van de huid, wat huidverkleuringen kan verminderen. Al kan het enele maanden duren alvorens je resultaat ziet en zijn de resultaten bescheiden.
  • Wil je een ingrijpender resultaat, dan zal je voor een professionele behandeling moeten gaan. Dermatologen bieden onder meer laserbehandelingen, dermabrasie en chemische peelings aan. Hierdoor wordt de bovenste huidlaag verwijderd en komt een natuurlijke genezingsreactie van het lichaam op gang. 

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Bronnen:
https://health.clevelandclinic.org
https://www.verywellhealth.com
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram