Is munt gezond en waarvoor kan je het gebruiken?

123m-peppermuntolie-3-12-19.jpg

dossier

Een frissere adem of een aromatische toets aan je thee en gerechten: munt is een veelzijdig kruid met enkele bewezen gezondheidsvoordelen. Maar hoe gebruik je munt het best?

Gezondheidsvoordelen

  • Munt is rijk aan voedingsstoffen. Hoewel men munt meestal niet in grote hoeveelheden consumeert, bevat het een behoorlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Iets minder dan 1/3 kopje of 14 gram groene munt bevat: vezels (1 gram), vitamine A (12% van de ADH), ijzer (9% van de ADH), mangaan (8% van de ADH) en folaat (4% van de ADH). Het is ook een krachtige bron van antioxidanten, vooral in vergelijking met andere kruiden en specerijen. 
  • Munt kan helpen bij het prikkelbaredarmsyndroom. Dit syndroom kenmerkt zich door spijsverteringssymptomen zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de darmgewoonten. Pepermuntolie bevat menthol, een stof die ontspannend werkt op de spieren van het spijsverteringskanaal, en dus PDS-symptomen helpt te verlichten. 
  • Menthol geeft bij verkoudheden overigens het gevoel dat je makkelijker door je neus kan ademen, ook al heeft het geen bewezen decongestieve werking.
  • Sommige onderzoeken tonen aan dat munt de hersenfunctie verbetert. Meer specifiek zou het inhaleren van muntaroma je geheugen verbeteren, alertheid verhogen tijdens het autorijden en het niveau van frustratie, angst en vermoeidheid verminderen. Om deze resultaten te bevestigen, is echter nog meer onderzoek nodig.
  • Ook pijn bij borstvoeding kan je aanpakken met munt. Die pijn is vaak een gevolg van gebarsten tepels. Als je munt aanbrengt op het gebied rond de tepel, wordt de pijn zachter. Men gebruikt meestal een etherische olie of men mengt de olie met gel of water.
  • De meest gekende werking van munt is allicht dat het een slechte adem helpt te maskeren. Volgens deskundigen kunnen muntproducten, zoals pepermuntjes en kauwgom, enkele uren werken tegen een vieze geur, maar ze verminderen niet de hoeveelheid bacteriën of andere bestanddelen die de oorzaak vormen van je slechte adem. Wat wel helpt tegen bacteriën, is pepermuntthee drinken of kauwen op pepermuntblaadjes. Van pepermuntolie is namelijk aangetoond dat het een antibacteriële werking heeft.

Lees ook: Heeft het eten van munt of het drinken van muntthee voor- of nadelen tijdens chemotherapie of bestraling?

In welke vorm?

Munt kan je toevoegen aan gerechten of aan thee, je kan het in capsulevorm innemen, aanbrengen op de huid of het aroma inhaleren. Voor welke vorm je het beste kiest, is afhankelijk van je klachten of het doel dat je wenst te bereiken:

  • Om een slechte adem te behandelen, kan je het beste verse of gedroogde bladeren eten.
  • Voor verbetering van de hersenfunctie en verkoudheidssymptomen, is het aangewezen om essentiële oliën te inhaleren.
  • Bij pijn in de tepels tijdens borstvoeding brengt men doorgaans munt aan op de huid. 
  • Voor de behandeling van PDS en indigestie raadt men aan, muntcapsules samen met voedsel in te nemen.
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram