Cryolipolyse: afvallen door hardnekkig vet te bevriezen (CoolSculpting)

In dit artikel
Cryolipolyse: afvallen door hardnekkig vet te bevriezen (CoolSculpting)

dossier

CoolSculpting is de merknaam voor een niet-chirurgische koeltechniek die vet in specifieke gebieden op je lichaam vermindert. De techniek is gebaseerd op ‘cryolipolyse’: een wetenschappelijke methode die de vetcellen onder je huid koelt en vernietigt, terwijl alle andere weefsels intact blijven. De procedure is bedoeld voor zones van hardnekkig vet die niet weg te krijgen zijn met een dieet of sport

Lees ook: Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

Hoe ziet de behandeling eruit?

123_Cryolipolyse_coolsculpting_vet_2022.jpg
Een arts of een opgeleide zorgverlener voert de procedure uit met een manueel apparaat. Het apparaat heeft applicators die lijken op de mondstukken van een stofzuiger.

Eerst brengt de arts een gelpad aan die beschermt tegen koude, en een applicator die hij vacuüm bevestigt op het doelgebied. De applicator zal dit gebied gecontroleerd gaan koelen. Vervolgens zal de arts het apparaat over je huid bewegen.

Het is gebruikelijk dat je tijdens de behandeling een trekkend en knijpend gevoel ervaart, maar over het algemeen is de pijn minimaal. De arts zal de behandelde gebieden onmiddellijk na de behandeling masseren om bevroren diep weefsel los te maken. Dit zal je lichaam helpen om de vernietigde vetcellen te absorberen. Sommige mensen ervaren deze massage als licht oncomfortabel.

Na de behandeling kan je je dagelijkse routine gewoon hervatten. Wel zijn er blauwe plekken, roodheid en zwelling mogelijk die soms enkele dagen tot weken zichtbaar blijven, maar na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. De uiteindelijke resultaten kunnen een paar maanden op zich laten wachten, maar binnen een paar weken kan je al veranderingen bemerken. Je immuunsysteem ruimt de dode vetcellen in deze periode langzaam op.

Lees ook: Hoe gaat cryotherapie in zijn werk?

Kostprijs en duurtijd

De duur en prijs van de behandeling hangen af van het aantal behandelde zones en applicaties. Eén applicatie neemt tussen de 35 tot 75 minuten in beslag. Per cyclus betaal je ongeveer 600 euro, maar dat bedrag vermindert, als het aantal cyclussen toeneemt.

Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Wat zijn de risico's?

Studies tonen aan dat cryolipolyse veilig en effectief is. Toch zijn er enkele bijwerkingen mogelijk:
Tijdens de procedure kan je een trekkend gevoel op je huid ervaren en een intense kou voelen. Je kan ook lichtjes opzwellen. In zeldzame gevallen kan cryolipolyse na afloop lichte of matige pijn veroorzaken. Je loopt daarnaast een klein risico op zenuwpijn.

Minder dan 1% van de mensen die zich laten behandelen, krijgt een complicatie die paradoxale vethyperplasie of paradoxale adipose hyperplasie (PAH) wordt genoemd: het aantal vetcellen in het behandelde gebied neemt dan toe in plaats van. De kans dat dit gebeurt, is drie keer zo groot als je een man bent. Mensen van Latijns-Amerikaanse afkomst hebben ook meer kans op deze bijwerking.

Volgens een Canadese studie is het risico op PAH met de nieuwere CoolSculpting-methodes nog kleiner (in 1 op de 2000 behandelingen), waarschijnlijk omdat de behandelingstijd korter is en de vacuüminstelling lager is, zodat minder kracht op het weefsel wordt uitgeoefend.

Lees ook: Plexr soft: overtollige huid verwijderen zonder snijden

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.nytimes.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram