Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

In dit artikel
Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

dossier Whole body cryotherapie of WBC is een techniek waarbij het lichaam gedurende enkele minuten wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen. De therapievorm ontstond in Japan in 1978 om reuma te behandelen en werd sindsdien steeds verder ontwikkeld. Een cryosessie versterkt het immuunsysteem en is effectief tegen pijn en andere klachten. 


Eén sessie cryotherapie kan al voordelen opleveren, maar men adviseert om de koudetherapie regelmatig toe te passen voor optimale resultaten.

Lees ook: Minder ziek door een koude douche?

Hoe werkt het?

123_wholebodycryotherapy_2021.jpg

Tijdens een cryotherapiesessie ga je gedurende ongeveer drie minuten in een ruimte van - 110 °C. Aangezien de lucht in die ruimte vrijwel geen vocht bevat, ervaar je de koude niet als zodanig en is ze eigenlijk door iedereen goed te verdragen.

Door de kou ontvangen je hersenen een alarmsignaal. De bloedvaten in huid en spierweefsel vernauwen en stromen weg richting de vitale organen, zodat die organen op temperatuur gehouden worden. Het bloed gaat hierdoor sneller stromen en wordt voorzien van zuurstof, enzymen en voedingstoffen, terwijl afvalstoffen worden verwijderd.

Als je de WBC verlaat, stroomt het bloed terug naar alle delen van je lichaam. Het zuurstofrijke bloed is nu voorzien van voedingstoffen en enzymen, wat de huid en spierweefsel helpt te herstellen. De werking van dit proces duurt nog zes tot acht uur na de behandeling voort.

Lees ook: Is het een goed idee om je lichaam te detoxen?

Voordelen van WBV

WBC is een therapievorm die nog volop wordt onderzocht, maar volgens voorlopige studies biedt cryotherapie enkele gezondheidsvoordelen: 


  • Pijnverlichting en spiergenezing. Cryotherapie kan helpen bij spierpijn en bij sommige gewrichts- en spieraandoeningen, zoals artritis. Het kan ook een snellere genezing van sportblessures bevorderen.
  • Gewichtsverlies. Cryotherapie alleen zal niet leiden tot gewichtsverlies, maar het kan dit proces wel ondersteunen. In theorie dwingt kou het lichaam immers harder te werken om warm te blijven.
  • Verminderen van ontstekingen. Daardoor kan ook de algemene gezondheid verbeteren en het risico op tal van chronische aandoeningen verminderen.
  • Dementie voorkomen. Als cryotherapie ontstekingen vermindert, kan ook het risico op dementie kleiner worden. Cryotherapie zou namelijk de ontsteking en oxidatieve stress verminderen die gepaard gaan met dementie, lichte cognitieve stoornissen en andere leeftijdsgebonden vormen van cognitieve achteruitgang.
  • Voorkomen en behandelen van kanker. Aangezien cryotherapie in het hele lichaam ontstekingen vermindert, is het mogelijk dat ook het risico op kanker afneemt.
  • Vermindering van angst en depressie. Door de ontstekingsremmende werking van cryotherapie kan het ook helpen bij psychische aandoeningen die het gevolg zijn van ontsteking.
  • Verbetering van de symptomen van eczeem, een chronische ontstekingsaandoening van de huid die intens jeukende plekken van droge huid veroorzaakt.
  • Behandeling van migraine. Cryotherapie die zich richt op de nek, kan helpen om migraine te verminderen of voorkomen.

Lees ook: Hoe gaat cryotherapie in zijn werk?

Is het veilig?

WBC wordt over het algemeen veilig bevonden, maar alvorens je het probeert, overleg je het best met je arts. Voor zwangere vrouwen, kinderen, mensen met een hoge bloeddrukdiabetes en hartaandoeningen wordt cryotherapie afgeraden. Ook mag de cryotherapiesessie niet langer duren dan een paar minuten.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram