Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

In dit artikel
Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

dossier

L-carnitine is een aminozuur dat van nature voorkomt in je lichaam. De stof draagt enkele gezondheidsclaims zoals gewichtsverlies en verbetering van de hersenfunctie. Daardoor is het een populair voedingssupplement. Maar wat zegt de wetenschap? 

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Wat doet L-carnitine?

123M_carnitine_supplement_gewicht_2022.jpg
L-carnitine speelt een cruciale rol bij de energieproductie. Het transporteert namelijk vetzuren naar de mitochondriën van je cellen. De mitochondriën fungeren als motoren in de cellen: ze verbranden deze vetzuren om bruikbare energie te produceren. Ongeveer 98% van de L-carnitinevoorraden zitten in je spieren. Je lever en bloed bevatten heel kleine hoeveelheden.

Naast de L-carnitine die je lichaam zelf aanmaakt, krijg je ook kleine hoeveelheden binnen wanneer je dierlijke producten eet zoals vlees of vis. De beste bronnen zijn:

  • Rundvlees: 81 mg per 85 gram
  • Varkensvlees: 24 mg per 85 gram
  • Vis: 5 mg per 85 gram
  • Kip: 3 mg per 85 gram
  • Melk: 8 mg per 227 ml

Een belangrijke kanttekening is dat je lichaam L-carnitine in voeding sneller absorbeert dan in supplementen. L-carnitinesupplementen zijn dan ook enkel nodig in specifieke gevallen, bijvoorbeeld bij ziekte. Ook vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij een supplement, omdat ze niet voldoende van de stof uit hun voeding halen.

Lees ook: Vegetarisme: hoe kan je gezond vegetarisch eten?

Mogelijke voordelen

L-carnitine is vooral populair om zijn rol als vetverbrander. Maar wetenschappelijk onderzoek naar deze eigenschap geeft gemengde resultaten. Het is onwaarschijnlijk dat je er veel gewicht door verliest. Onderzoeksresultaten zijn wel matig positief in studies over de invloed van L-carnitine op je gezondheid, hersenfunctie en ziektepreventie:

  • L-carnitine kan de hersenfunctie verbeteren. Sommige dierstudies suggereren dat de acetylvorm, acetyl-L-carnitine (ALCAR), kan helpen om leeftijdsgebonden mentale achteruitgang te voorkomen en de leerfunctie te verbeteren. Ook zou het achteruitgang van de hersenfunctie bij mensen met alzheimer omkeren.
  • Gezondheid van het hart: sommige studies tonen aan dat L-carnitine de bloeddruk kan verlagen en het ontstekingsproces kan verminderen dat gepaard gaat met hartaandoeningen.
  • De onderzoeksresultaten over de effecten van L-carnitine op sportprestaties zijn niet eenduidig. Uit sommige onderzoeken blijkt dat er milde voordelen zijn bij grote of langdurige dosissen. Het gaat meer specifiek om een beter herstel, betere zuurstoftoevoer naar de spieren, beter uithoudingsvermogen, minder spierpijn en een hogere productie van rode bloedcellen.
  • L-carnitine kan ook de symptomen van diabetes type 2 en de bijbehorende risicofactoren verminderen. Eén onderzoek bij mensen met diabetes type 2 die antidiabetesmedicatie gebruikten, wees uit dat L-carnitinesupplementen de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagden, in vergelijking met een placebo.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Kan L-carnitine gevaarlijk zijn?

Voor de meeste mensen zijn dosissen tot 2 gram L-carnitine per dag relatief veilig. Soms heeft men milde bijwerkingen, zoals misselijkheid en maagklachten. 

L-carnitine-supplementen kunnen na verloop van tijd de bloedspiegels van trimethylamine-N-oxide (TMAO) verhogen. Hoge TMAO-niveaus linkt men aan een verhoogd risico op atherosclerose, een ziekte die de slagaders dichtslibt.
L-carnitine kan een wisselwerking hebben met medicijnen, zoals antibiotica. Als je medicatie neemt, overleg je dus beter met je arts, voordat je een supplement neemt.

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.nature.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram