Kippenvlees is het vlees dat afkomstig is van de kip. Het is een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld. Kippenvlees wordt, net als het vlees van ander gevogelte, witvlees genoemd. De grootste risico's bij kippenvlees zijn de bacteriën salmonella, campylobacter en listeria.
Dit wokgerecht is gezond en smaakvol, met malse kip, frisse paksoi, aardse shiitake en een romige kokosmelksaus. Perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd.
Mager vlees levert veel eiwitten, vitamines en mineralen, maar weinig vet. Het past in een gezond eetpatroon en helpt het aandeel verzadigd vet te beperken. Met de juiste keuze en bereiding combineert het smaak met voedingswaarde, van kip tot varkensvlees.
Kip is een vaste waarde in veel keukens. Maar welk deel van de kip is nu eigenlijk het gezondst? Dat hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt en waar je op let in je voeding. Hieronder lees je per kippenstuk wat de pluspunten zijn en voor wie welk stukje het beste past.
Kippenvlees is veelzijdig en populair in vele keukens wereldwijd. Elk deel van de kip heeft zijn eigen kenmerken op vlak van smaak, textuur en toepassingen in de keuken. We geven een overzicht van de belangrijkste eetbare delen van de kip.
Listeria monocytogenes is een darmbacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken (listeriose). De bacterie kan huizen in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost, of in kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk. Vooral zwangere vrouwen en verzwakte personen moeten opletten voor een besmetting.
Veel mensen spoelen een kippenfilet (maar ook rauwe vis, garnalen...) met water voor ze die bereiden. Ze denken daarmee mogelijk schadelijke organismen te kunnen vermijden. Is dat een goed idee?
E. coli-bacteriën die bij mensen en kippen voorkomen, hebben dezelfde antibioticaresistentie-genen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het tijdschrift PLoS Genetics.
Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test-Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die resistent zijn voor antibiotica. Vooral kipfilets scoorden heel slecht. 'Een sluipend gevaar.'
Rauw of te weinig gekookt voedsel, is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftigingen. Het gaat dan o.m. om rauw vlees (américain, carpaccio), vis (oesters en andere schaal- en schelpdieren, sushi), bereidingen met rauwe eieren (bv. mayonaise, bavarois, tiramisu, chocolademousse) en kiemgroenten zoals taugé.
Vlees is nooit steriel. Ook kip niet. In een stuk vlees of kip leven misschien wel 1.000 soorten bacteriën. Op enkele na zijn deze bacteriën onschuldig voor de mens.
We kunnen het niet met het blote oog zien, maar de keuken is de plaats bij uitstek waar
ziektekiemen (meestal bacteriën) ons huis binnenkomen en ons voedsel kunnen besmetten.
Rauw voedsel (vooral vlees en kip)...
In Nederland is grote onrust ontstaan nadat een bejaarde overleed na het eten van kippenvlees dat besmet was met de resistente ESBL-bacterie. ESBL-bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet aanslaan als je ziek wordt.
Vanaf 2008 zullen kippenkwekers hun kippen moeten inenten tegen Salmonella in alle EU-landen waar bij meer dan 10 procent van de leghennen salmonella voorkomt.