Rood vlees verhoogt risico op beroerte (CVA), kip en magnesium-rijke voeding verlaagt risico

nieuws Een eiwitrijk dieet kan soms gezond zijn, maar afhankelijk van het soort eiwitten, kan het de kans op een beroerte verhogen. Wie met name veel rood vlees eet heeft een hogere kans op een beroerte (CVA), terwijl mensen die veel kippenvlees eten minder kans op een beroerte hebben.

Dat schrijven onderzoekers van Harvard School of Public Health in het vakblad Stroke. Zij analyseerden gegevens van ruime 1400 mannen en 2600 vrouwen met een beroerte gedurende een periode van 20 jaar. Ze werden ingedeeld volgens hun dagelijkse eiwitconsumptie, afkomstig van rood vlees, gevogelte, vis, melkprodukten en andere eiwitbronnen.

Mannen die dagelijks meer dan 300 g rood vlees aten, hadden bijna 30% meer kans op een beroerte in vergelijking met mannen die dagelijks slechts 50 g rood vlees aten. Bij vrouwen lag de kans bijna 20% hoger. Wanneer 150 g rood vlees wordt vervangen door kip, dan daalt de kans op een beroerte met 27%, door noten of vis met 17% en door melkproducten met 10%. Mannen die dagelijks 100 g gevogelte aten hadden gemiddeld 13%

Een tweede studie in het American Journal of Clinical Nutrition komt dan weer tot het besluit dat een magnesiumrijke voeding (met veel bladgroenten, bonen en noten) de kans op een beroerte door een bloedklonter verlaagt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram