Mens en kip delen genen voor antibioticaresistentie

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-kip-mais-170-01.jpg

nieuws E. coli-bacteriën die bij mensen en kippen voorkomen, hebben dezelfde antibioticaresistentie-genen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het tijdschrift PLoS Genetics. Het gaat om resistentie tegen penicilline en afgeleide antibiotica. Deze antibiotica worden veel gebruikt in de behandeling van infecties bij de mens en bij dieren.

E. coli is een bacterie die leeft in de darmen van gezonde mensen en dieren maar die in het ziekenhuis vaak infecties kan veroorzaken. De E. coli-bacteriën op de kippen bleken anders te zijn dan die in de mens, maar de resistentiegenen van de E. coli uit mensen en kippen zijn wel verwant. Het aantal bacteriën dat resistent wordt tegen antibiotica neemt toe. Het is belangrijk om te weten hoe resistentie zich verspreidt. Meestal gebeurt dit door de verspreiding van resistente bacteriën maar in dit geval ook door de uitwisseling van genetisch materiaal tussen bacteriën.

Uit de resultaten kan niet besloten worden dat de aanwezigheid van resistente E. coli bij mensen wordt veroorzaakt door het gebruik van antibiotica in de veehouderij en de consumptie van kippenvlees. De enige manier waarop deze resistente bacteriën niet verder verspreiden is door terughoudend te zijn in het gebruik van antibiotica bij mens en dier, zeggen de onderzoekers.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram