Voor jou gelezen op De Standaard

Vlees bevat te veel antibiotica-resistente bacteriën

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test-Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die resistent zijn voor antibiotica. Vooral kipfilets scoorden heel slecht. 'Een sluipend gevaar.'

In april en augustus 2013 kocht Test-Aankoop 105 kipfilets, 38 stukken varkensvlees en 38 stukken rundvlees aan voor analyse. 73 procent van de geanalyseerde kipfilets bevatten ESBL, een verzamelnaam voor enzymen die door bacteriën gemaakt worden en antibiotica onwerkzaam maken.

Ook in 16 procent van het varkensvlees en 8 procent van het rundvlees vond men sporen van ESBL. De Nederlandse Consumentenbond kwam eerder al tot gelijkaardige vaststellingen, die ook in de Standaard verschenen (DS 25 mei). De bacterie zelf maakt niet ziek, maar bij infecties maakt ze de patiënt resistent tegen antibiotica.

Herman Goossens, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en expert op vlak van antibiotica, luidde al de alarmbel, bij de onthullingen van de Nederlandse Consumentenbond. ‘De bacterie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Een sluipend gevaar.’

'Grootste globale risico'

De bacterie is al een tijd aan een opmars bezig omdat veehouders te veel antibiotica toedienen aan hun dieren. In een rapport van het Wereld Economisch Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van bedrijven, internationale politici en intellectuelen, werden de antibioticaresistente bacteriën onlangs nog het ‘grootste globale risico’ voor de volksgezondheid genoemd.

‘Het is hoog tijd om het gebruik van antibiotica duurzaam en drastisch te verlagen, zowel bij mens als bij dier’, concludeert Test-Aankoop. De organisatie wil dat er per type van teelt en per producent gegevens worden ingezameld over de hoeveelheid antibiotica die de dieren krijgen toegediend. Een limiet op het antibioticagebruik zou ook nodig zijn.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130925_00759258


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram