Wetenschap kweekt kip met tanden

kunstgebit.jpg

nieuws Een team van Britse en Franse wetenschappers aan de universiteit van Nantes is erin geslaagd een stel kippen te kweken met rudimentaire tanden. Het is voor het eerst sinds 70 miljoen jaar - de tijd dat de dinosauriërs nog leefden - dat iets dergelijks nog voorkwam.

Het huzarenstukje in het labo kwam tot stand nadat de vorsers met succes een gen, dat sinds de oertijd nog slechts sluimerend aanwezig was, weer tot leven wisten te wekken. Dat gebeurde door muizencellen in te planten in de kippenembryo’s.

Het doel van het experiment was een nieuwe tandtherapie te ontwikkelen en mogelijk ook kaalheid te genezen. De wetenschappers hopen op termijn een soortgelijk menselijk gen, verantwoordelijk voor de groei van tanden en haren, eveneens te kunnen activeren. Dat zou de oplossing betekenen voor mensen die door ouderdom of ziekte hun tanden of haren verloren zijn.
Het team werd geleid door professor Josiane Fontaine-Perus.

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram