Wetenschap kweekt kip met tanden

Laatst bijgewerkt: mei 2019
kunstgebit.jpg

nieuws Een team van Britse en Franse wetenschappers aan de universiteit van Nantes is erin geslaagd een stel kippen te kweken met rudimentaire tanden. Het is voor het eerst sinds 70 miljoen jaar - de tijd dat de dinosauriërs nog leefden - dat iets dergelijks nog voorkwam.

Het huzarenstukje in het labo kwam tot stand nadat de vorsers met succes een gen, dat sinds de oertijd nog slechts sluimerend aanwezig was, weer tot leven wisten te wekken. Dat gebeurde door muizencellen in te planten in de kippenembryo’s.

Het doel van het experiment was een nieuwe tandtherapie te ontwikkelen en mogelijk ook kaalheid te genezen. De wetenschappers hopen op termijn een soortgelijk menselijk gen, verantwoordelijk voor de groei van tanden en haren, eveneens te kunnen activeren. Dat zou de oplossing betekenen voor mensen die door ouderdom of ziekte hun tanden of haren verloren zijn.
Het team werd geleid door professor Josiane Fontaine-Perus.

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram