Koffie voor je training helpt om meer vet te verbranden

123-koffie-bonencaffeine-05-18.jpg

nieuws

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende effecten op mentaal vlak en is de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld. Wat minder bekend is, is dat koffie ook een effect heeft op de fysieke prestaties. Studies hebben aangetoond dat een hoge consumptie het uithoudingsvermogen van getrainde atleten zoals hardlopers of fietsers, aanzienlijk verbetert door een toename van het aërobe (ademhalings)vermogen.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Koffie een half uur voor het sporten

Voor de amateursporter is het belang minder evident, zij het niet dat een Spaans team (Universiteit van Granada) een interessant proces aan het licht heeft gebracht: cafeïne zorgt ervoor dat meer vet wordt verbrand. Dit zogenaamde vetoxidatie-effect was al bekend, maar was nog niet goed bestudeerd onder reële omstandigheden.

In dit onderzoek deden de onderzoekers beroep op gezonde vrijwilligers tussen de 25 en 39 jaar. Zij namen deel aan vier stationaire fietssessies (met telkens een rustpauze van een week), de ene keer om 8 uur 's morgens en de andere keer om 17 uur 's middags. De onderzoekers registreerden verschillende parameters, zoals het maximale zuurstofverbruik, en gaven vooral aandacht aan één ervan: de vetoxidatiesnelheid. Het grote verschil tussen de trainingssessies was cafeïne: in sommige gevallen werd een half uur van tevoren een koffie gedronken (3 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht), in andere gevallen gaf men een placebodrank (ziet eruit en smaakt als koffie, maar zonder de werkzame stof cafeïne).

Lees ook: Is het gezond om te sporten op een lege maag?

Wees voorzichtig, overdrijf niet

De eerste vaststelling was dat we met of zonder koffie veel meer vet verbranden tijdens lichamelijke activiteit aan het eind van de dag dan tijdens een ochtendtraining. Een tweede conclusie: 's morgens of 's middags verhoogt cafeïneconsumptie de vetoxidatie. En de derde bevinding was dat de relatieve toename van vetoxidatie vergelijkbaar is (+11%), ongeacht het tijdstip van de dag waarop de lichaamsbeweging wordt uitgevoerd.

Volgens de onderzoekers bevestigen deze gegevens ten eerste dat de snelheid van de vetoxidatie in de loop van de dag varieert, met name bij het sporten, en dat ze aan het eind van de middag optimaal is. Ten tweede verhoogt cafeïne dit oxidatieproces en het maximale zuurstofverbruik (VO2max). Maar wees voorzichtig: hoewel een kopje koffie voor het sporten geen kwaad kan, moet je niet overdrijven, en vooral niet overhaast cafeïnesupplementen nemen. Dat kan namelijk toxisch zijn. Er zijn al gevallen van fatale overdosering gemeld, vooral bij sporters.

Lees ook: Wanneer is een shake gezond?

Bronnen:
https://jissn.biomedcentral.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram