Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

In dit artikel
Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

dossier

Ozempic en Wegovy worden vaak in één adem genoemd als het gaat over efficiënt afvallen bij overgewicht. Aangezien Ozempic in feite enkel bedoeld is voor diabetespatiënten, ontwikkelde de producent van Ozempic ook Wegovy: een middel met dezelfde werkzame stof in een hogere dosis met het specifieke doel om af te vallen. Zorgt dit middel voor meer gewichtsverlies dan Ozempic?

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Semaglutide

Getty_wegovy_2023.jpg

© Getty Images

Wegovy en Ozempic werden allebei geproduceerd door het Deense farmabedrijf Novo Nordisk. Beide producten bevatten semaglutide. Deze stof lijkt op een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en helpt de spijsvertering, bloedsuiker- en insulinespiegel onder controle te houden.
Zowel Wegovy als Ozempic helpen dus de eetlust te beheersen en de bloedsuikerspiegel en darmbeweging te controleren. Doordat je minder honger hebt als je deze middelen gebruikt, helpen ze om af te vallen. Men adviseert wel om de medicatie te combineren met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Lees ook: Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

Wegovy: bedoeld voor gewichtsverlies

In vergelijking met andere diabetesmedicijnen heeft Ozempic als voordeel dat het bloedsuikerregulatie en gewichtsverlies combineert. Dat maakt het een geschikt middel voor patiënten die worstelen met overgewicht of obesitas, ook wanneer zij geen diabetes hebben. Maar het voorschrijven van Ozempic louter als afvalmedicijn is niet toegestaan. Het middel is namelijk goedgekeurd als medicijn voor diabetici waarbij gewichtsverlies enkel een gunstig neveneffect is.

Om deze reden ontwikkelde Novo Nordisk een medicijn dat alleen bestemd is als middel tegen obesitas: Wegovy. In tegenstelling tot Ozempic is Wegovy officieel dus wel een vermageringsmedicijn. Wegovy werd vorig jaar goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenagentschap voor “de behandeling van obesitas (BMI = 30)” en van “overgewicht (BMI = 27 en < 30) in aanwezigheid van minstens één gewichtsgerelateerde co-morbiditeit” (zoals hoge bloeddruk, slaapapneu enz.). Het werkt als afvalmiddel ook wat beter dan Ozempic omdat het meer werkzame stof – semaglutide - bevat: 2,4 milligram tegenover 1 milligram.

Bijwerkingen Wegovy

Met een groter gewichtsreducerend effect klinkt Wegovy dus veelbelovend, of zitten er ook addertjes onder het gras? Arts Marleen Finoulst van Gezondheid en Wetenschap, een overheidswebsite die factchecks over gezondheid uitvoert, licht toe: "Van Ozempic weten we dat ongeveer een kwart van de mensen darmklachten heeft. Kan een grotere dosis bij Wegovy betekenen dat het risico groter is? We weten het niet."
Men weet wel dat Wegovy een zeldzame kans op pancreatitis inhoudt, een ontsteking van de alvleesklier die ernstige klachten geeft. "Je kan zeggen dat die bijwerking zeldzaam is, maar hoe meer mensen het middel zouden gebruiken, hoe meer mensen ermee te maken krijgen", zegt Finoulst. "Op de lange termijn weten we niet wat de bijwerkingen zullen zijn." Ook gezichtsveroudering wordt genoemd als mogelijke bijwerking van medicijen zoals Wegovy.

Lees ook: Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

Wegovy kopen in België

Wegovy is inmiddels goedgekeurd en veilig bevonden door de EMEA en de Amerikaanse FDA. Binnenkort zal het middel beschikbaar zijn op de Belgische markt, al is voorlopig niet duidelijk wanneer dat precies zal zijn.

Lees ook: Kan je in België Ozempic kopen zonder voorschrift?

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.nytimes.com
https://www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram