Wanneer heb je overgewicht/obesitas?

dossier

Overgewicht hebben, houdt bepaalde gezondheidsrisico’s in. Als je te zwaar bent en te veel vetmassa hebt, loop je onder andere risico op gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Bij ernstig overgewicht is er sprake van obesitas. Maar wanneer bevind je je in de gevarenzone? 

Lees ook: Belgen onderschatten de risico’s van hart- en vaatziekten

Wat is de oorzaak van overgewicht en obesitas?

Getty_obesitas_overgewicht_dieet_2023.jpg

© Getty Images

Bij personen met overgewicht en obesitas is er een onevenwicht tussen de calorieën die men inneemt en de calorieën die men verbruikt. Vaak gaat het om een combinatie van een hoge inname van energierijk voedsel met veel vet en suiker en te weinig lichamelijke activiteit. Het overschot aan calorieën sla je op als vet.

Je eetgewoonten zijn vaak een gevolg van omgevingsfactoren. Het eet- en beweegpatroon van mensen in je buurt zie je vaak weerspiegeld in je eigen gewoonten. Ook psychologische factoren beïnvloeden je eetgedrag. Stress en angst zetten je bijvoorbeeld makkelijker aan tot ‘emo-eten’. Daarnaast spelen biologische factoren een rol, zoals erfelijke aandoeningen.

Lees ook: Kan je snel (en veilig) 5 kg afvallen?

Lees ook: Obesitaschirurgie: Hoeveel kost een maagverkleining?

BMI: Body Mass Index berekenen

Er bestaan verschillende instrumenten om te bepalen of iemand lijdt aan overgewicht of obesitas. Een veelgebruikte techniek is de body mass idex (BMI). Via een eenvoudige formule kan je de verhouding tussen je gewicht en je lengte vaststellen. Je deelt je gewicht (in kilo’s) door je lengte (in meter) in het kwadraat.

Bij een score tussen 18,5 en 25 heb je een normaal gewicht. Tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Een BMI boven 30 definieert men als obesitas. De BMI-methode houdt echter geen rekening met de samenstelling van je gewicht, zoals de vet-spierenratio, waardoor sommigen deze methode in vraag stellen. Het BMI is vooral bedoeld voor mensen met een normale bouw. Je kan te weten komen in welke categorie je gewicht valt, maar het zegt niet alles over je gezondheid.

Lees ook: Wat is het beste dieet?

Tailleomtrek meten

Volgens experten is er een betere manier om je gewicht te evalueren: het meten van je tailleomtrek. Een tailleomtrek van meer dan 80 centimeter bij vrouwen en meer dan 94 centimeter bij mannen betekent dat je overgewicht hebt. Het zegt daarnaast veel over iemands gezondheid. Deze cijfers duiden namelijk ook op overtollig buikvet, een gevaarlijk soort vet rond vitale organen dat een groter risico geeft op diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en het metabool syndroom.
Een voordeel van deze methode is dat ze snel en makkelijk uit te voeren is. Zo ga je te werk: sta rechtop en adem uit. Vervolgens plaats je een meetlint rond het smalste deel van je taille, tussen je bekken en je onderste rib. Probeer zo nauwkeurig mogelijk te meten: trek dus je buik niet in en houd het lint niet te strak. 

Lees ook: Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk en hoe kan het wel?

Andere signalen van overgewicht

Aanvullend zijn er nog een paar andere indicatoren die erop kunnen wijzen dat je gewicht te hoog is.

  • Snurken is een mogelijk symptoom van slaapapneu. Vetopslag rond de nek kan de luchtwegen vernauwen. Daardoor wordt je ademhaling oppervlakkig of stokt je adem geregeld ‘s nachts. Je verliest op die manier zuurstof, waardoor je overdag vermoeid bent.
  • Ook brandend maagzuur kan een waarschuwingssignaal zijn. In verschillende studies vond men een verband tussen brandend maagzuur en obesitas.
  • Verder kunnen pijnlijke gewrichten een gevolg zijn van overgewicht of obesitas. Het extra gewicht legt namelijk veel druk op de gewrichten. Obesitas is bovendien een risicofactor voor artrose.
  • Je kan ten slotte ook vermoeid geraken door overgewicht. Je organen worden namelijk overbelast, waardoor eenvoudige taken je helemaal kunnen uitputten. 

Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'

Bronnen:
https://www.cdc.gov
https://www.who.int
https://www.healthline.com
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram