Obesitaschirurgie: Hoeveel kost een maagverkleining?

123-geld-betalen-duur-euro-08-17.jpg

dossier Als je beslist om een maagverkleining te laten uitvoeren en je voldoet aan bepaalde voorwaarden, is er een financiële tussenkomst van de ziekteverzekering. Je hoeft daarvoor zelf niets te doen. Het ziekenhuis en het ziekenfonds verrekenen de kosten rechtstreeks. Ook je hospitalisatieverzekering kan bijpassen.

Voorwaarden
Aangezien obesitaschirurgie een risicovolle ingreep is, is ze in België streng gereglementeerd. Er gelden dus enkele voorwaarden voor terugbetaling door het ziekenfonds:
Je bent minstens 18 jaar.
Je hebt een Body Mass Index (BMI):
o van 40 of meer;
o van 35 of meer en je hebt diabetes, therapieresistente hoge bloeddruk of het slaapapneusyndroom;
o van 35 of meer en een nieuwe ingreep dringt zich op omdat een vorige operatie tegen overgewicht complicaties veroorzaakte of onvoldoende resultaat gaf.
Je volgde minstens een jaar een dieet zonder succes.
De behandeling is voorgeschreven door een multidisciplinair team met onder andere een chirurg, een specialist in de inwendige geneeskunde en een psychiater of klinisch psycholoog.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je recht op terugbetaling van de kosten van een maagverkleining. Daaronder vallen ingrepen die het maagvolume verminderen, de maag verkleinen en de darmen omleiden. Andere kosten, zoals het remgeld en het gebruikte materiaal, betaal je zelf of kan je hospitalisatieverzekering op zich nemen. Dat geldt ook voor supplementen die het ziekenhuis aanrekent bij een verblijf in een eenpersoonskamer.

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Wat is de kostprijs?
De richtprijs van een operatie is ongeveer 1300 euro, maar de prijzen variëren per ziekenhuis. De totale kostprijs hangt af van:
de verblijfkosten van het ziekenhuis
de medicatie en het materiaal
de honoraria
of je voor een eenpersoonskamer kiest of een tweepersoonskamer
de verblijfsduur
eventuele complicaties
extra ingrepen of extra onderzoeken
bijzondere wensen die je zelf hebt

Om zeker te zijn welke kosten in aanmerking komen voor terugbetaling, contacteer je het beste op voorhand je ziekenfonds en de verzekeringsmakelaar van je hospitalisatieverzekering.

Lees ook: Maagverkleining door obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde: de verschillende technieken

Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt

Bronnen:
https://www.kliniplan.be
https://obesitas-behandeling.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram