Maagverkleining: voor wie?

In dit artikel
Maagverkleining: voor wie?

dossier

Het doel van obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde (van het Griekse baros, wat 'gewicht' betekent) is het sterk en langdurig verlagen van het lichaamsgewicht. Uit vele studies is gebleken dat een dergelijke ingreep de grootste kans biedt op een succesvolle aanpak van de individuele patiënt met ernstige obesitas, en om de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen (zoals diabetes, slaapapneu, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten…) te verlagen. Afhankelijk van de gebruikte techniek en van persoonlijke kenmerken, bedraagt het gewichtsverlies na 6 tot 12 maanden tussen 30 en 80%. In principe is dit gewichtsverlies definitief, maar bij veel patiënten ontstaat na verloop van tijd toch opnieuw gewichtstoename, vaak ten gevolge van verslechterende eetgewoontes en gebrek aan beweging.

Obesitaschirurgie is niet alleen fysiek ingrijpend. Er zijn, zoals bij elke operatie, ook risico’s aan verbonden én het heeft een enorme impact op jouw levensstijl. Het is dus géén cosmetische ingreep maar een methode om de gezondheidsproblemen ten gevolge van overgewicht, te verminderen.

Lees ook: Voedingsaanpassingen na obesitaschirurgie

123-obesit-vr-soorten-dieet-220-12.jpg
Daarom is een dergelijke operatie alleen bestemd voor ernstig zwaarlijvige mensen die al alles geprobeerd hebben om te vermageren. Bespreek dit dan ook eerst uitvoerig met jouw huisarts.
In de ziekenhuizen waar dergelijke ingrepen worden uitgevoerd, zal je vooraf uitgebreid onderzocht worden door een interdisciplinair team van o.m. artsen, diëtisten, psychologen enz. om na te gaan of bariatrische heelkunde voor jou een goede optie is en om te controleren of jij fysiek en mentaal een dergelijke ingreep aankunt en of er geen medische tegenaanwijzingen bestaan.
Je moet bovendien beseffen én aanvaarden dat je na de operatie levenslang je eet- en drinkgewoonten moet aanpassen. Je mag de operatie dan ook niet beschouwen als een wondermiddel of tovermiddel maar als een hulpmiddel waarbij, in combinatie met voedingsaanpassingen en meer beweging, een succesvolle aanpak van de obesitas bekomen wordt.

Lees ook: Maagverkleining door obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde: de verschillende technieken

Lees ook: Obesitaschirurgie: Hoeveel kost een maagverkleining?

Voor wie?

Obesitaschirurgie is in België streng gereglementeerd. Het wordt alleen terugbetaald door de ziekteverzekering als aan volgende voorwaarden is voldaan:

 1. Minimumleeftijd 18 jaar 
 2. BMI van 40 of meer.
 3. Of BMI vanaf 35 met minstens één van de volgende criteria: andere aandoeningen:
  • diabetes
  • obstructief slaapapneusyndroom (tijdens de slaap wordt de adem te lang ingehouden waardoor de slaapkwaliteit slecht wordt en dus vermoeidheid optreedt overdag)
  • hoge bloeddruk ( > 140/90 mm Hg) ondanks inname van 3 verschillende geneesmiddelen.
  • heringreep na een eerdere mislukte ingreep.
 4. Je moet het afgelopen jaar een dieet hebben gevolgd dat geregistreerd is en onvoldoende resultaat heeft opgeleverd..
 5. Goedkeuring door een multidisciplinair team (chirurg, psycholoog, endocrinoloog, diëtist…).
Alleen in speciale omstandigheden wordt daarvan afgeweken, maar dan moet je de ingreep wel volledig zelf betalen. Zo worden er ook minderjarigen geopereerd, maar die komen dus niet in aanmerking voor terugbetaling. 

Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt

Kostprijs maagverkleining

Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt vermageringsingrepen niet volledig terug, ook niet als je aan alle criteria voldoet. Je moet zelf een deel bijpassen. Voor een sleeve gastrectomie of plicatuur moet je zelf doorgaans ongeveer 900 euro opleggen, voor een gastric bypass is dat 1200 euro. In de meeste gevallen betaalt de bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg terug. Contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer informatie.

Sommige ingrepen worden helemaal niet terugbetaald. Informeer je alleszins vooraf zeer goed wat de ingreep zal kosten (bijvoorbeeld indien je een eenpersoonskamer wenst) en hoeveel het ziekenfonds terugbetaalt. Er bestaan bovendien grote verschillen in kostprijs tussen de verschillende ziekenhuizen. 

Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk blikt terug

Voor wie niet?

In bepaalde omstandigheden wordt bariatrische heelkunde afgeraden.

 • Je bent ouder dan 65;
 • Wanneer het overgewicht te wijten is aan een hormonale aandoening of een genetische afwijking;
 • Bij overdreven alcohol- en/of druggebruik;
 • Bij patiënten met een ernstige hart-, vaat- of longaandoening (omwille van de verdoving);
 • Bij patiënten met sterk verminderde intellectuele capaciteiten of bepaalde psychiatrische afwijkingen (bv. een ernstige depressie);
 • Bij patiënten met bepaalde eetstoornissen (bv. boulimie);
 • Bij een te lage BMI (minder dan 35 BMI);
 • Bij zwangerschap op het ogenblik van de ingreep of zwangerschapswens in het jaar (in sommige ziekenhuizen 2 jaar) volgend op de ingreep.

Lees ook: Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?

Lees ook: Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper

Bronnen:
www.uzgent.be
www.zna.be
www.uzleuven.be
www.uza.be/obesitas
www.dillemans.be
www.heelkunde-olv.be
www.stlucas.be


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram