Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk blikt terug

123m-gewicht-weegschaal-10-12.jpg

mijn-verhaal Anouk liet een gastric bypass uitvoeren als laatste redmiddel tegen een leven lang overgewicht. Kort nadien getuigde ze over de aanloop naar de operatie en de kortetermijneffecten. Zeven maanden later evalueert ze opnieuw de beslissing die ze nam en deelt ze haar kennis en ervaringen.

Een half jaar geleden liet je een gastric bypass uitvoeren. Hoe gaat het ondertussen met jou?
Op lichamelijk vlak gaat het echt goed. Ik ben niet meer uitgeput als ik mijn sokken en schoenen aantrek, ik neem zeer vlot de trap en ga veel vaker op ontdekking met mijn kindjes. Mentaal is het soms nog een zoektocht: ik denk nog steeds dat kleren me te klein zullen zijn en zie mezelf nog steeds als een zwaarlijvig persoon.
Hoeveel gewicht ben je uiteindelijk verloren sinds de operatie?
We zijn nu ongeveer zeven maanden verder en ik ben ruim 42 kilo kwijt. Daar had ik nooit van durven te dromen. Ik zou wel nog graag een vijftal kilo verliezen, dan heb ik een gezond BMI en val ik niet meer onder de categorie zwaarlijvig.
Zijn er complicaties geweest?
Tot nu toe niet, en dat wil ik ook graag zo houden. Ik ben er echter wel bang voor, dus ik probeer zo goed als mogelijk alle tips van de artsen en het multidisciplinair team te volgen. 

Veel ervaringen zijn wel anders geworden: een restaurantbezoek, een BBQ met vrienden of een vakantie. Op hotel kan ik niet optimaal genieten van alle maaltijden, zelfs niet alles proeven. Op een BBQ zal ik vaak moeten kiezen: eet ik aperitiefhapjes en beperk ik mijn maaltijd, of doe ik het omgekeerd? Bij een restaurantbezoek mag manlief altijd nog mijn halfvol bord opeten. Samen eten met mijn kindjes, is evenmin gemakkelijk. Die eetmomenten verlopen zelden tot nooit sereen. Ik jaag me vaak op: een omgevallen beker, ruzie, … Op zulke momenten lukt het eten veel minder vlot en krijg ik wel eens een “vastloper” (het gevoel dat het eten blijft steken) die gepaard gaat met een onbeschrijflijke pijn.

En dan heb je natuurlijk nog de gekende “dumpings”. Die kunnen voorvallen als ik iets eet dat ik niet kan verdragen. Dan voel ik me al snel heel moe en misselijk. Gelukkig werkt munt zeer goed daartegen, dus na enkele muntjes of muntthee voel ik me vaak beter. Ik hoor soms dat mensen een dumping hebben en meer dan een uur buiten strijd op de zetel liggen en veel pijn ervaren. Maar daar heb ik gelukkig geen last van.

Lees ook: Obesitaschirurgie: Hoeveel kost een maagverkleining?

Heeft de operatie je verwachtingen ingelost?
De operatie heeft tot nu toe gedaan wat men beloofd heeft: door kleine porties te eten, slank je af richting een gezond gewicht.  Sinds de operatie sport ik ook heel veel. Ik loop ondertussen vlot vijf kilometer, ik neem nog vaker de fiets en zoek sportieve uitdagingen op, ook samen met anderen. Daar haal ik plezier uit en ik zit daardoor zeer goed in mijn vel. Mijn doel is misschien wel om volgend voorjaar de 10 Miles te lopen. Komend najaar heb ik me ingeschreven voor een loopwedstrijd van tien kilometer in eigen provincie.
Heb je het gevoel dat je voldoende was voorbereid op de operatie?
Hoe je je voorbereidt, hangt sterk af van persoon tot persoon. Ik ben nogal nieuwsgierig en bang van aard. Daarom heb ik mij bij veel mensen bevraagd, veel opgezocht, online gebabbeld, … Ik was vooraf heel goed op de hoogte van alle mogelijke scenario’s en ben dus nog niet voor verrassingen komen te staan. Maar ik raad aan om je in te lezen, want het gaat veel verder dan sommige mensen denken. Zo heb ik al vier maanden haaruitval. Dat is een normale bijwerking en ik ben blij dat ik op voorhand wist dat dit kon gebeuren. Ook kon ik na de operatie met alle vragen terecht bij het multidisciplinair team (psycholoog, diëtist, verpleegkundige, …).
Hoe heb je de ingreep en de nasleep ervan emotioneel beleefd?
Voor de operatie ging ik twee keer per maand naar de psycholoog, want mijn angst was te groot. Die bezoeken hebben me echt geholpen. Nu ga ik nog één keer om de zes weken. Ik kan bij mijn psycholoog terecht met persoonlijke problemen en angsten. Een grote angst is namelijk om te hervallen, om weer te worden zoals vroeger. Want dat gebeurt vaak bij mensen x-aantal jaar na een operatie. En dat wil ik echt niet meer. Ik voel me veel te goed in mijn vel nu. Dankzij mijn psycholoog kan ik ook weer genieten van mijn eten. En dat is fijn.

Daarnaast moet je een beetje opnieuw op zoek gaan naar jezelf. Wie je bent, hoe je eruitziet, … Dat is niet altijd evident, maar het lukt me aardig. Er zijn dagen die bijzonder emotioneel verlopen, maar die heeft iedereen al wel eens denk ik. Ik ben enorm dankbaar voor alle steun die ik krijg uit mijn omgeving.

Lees ook: Maagverkleining: leven na obesitaschirurgie

Heb je het gevoel dat er nog een taboe rust op obesitaschirurgie?
Ja, sowieso. Als mensen opmerken dat ik veel ben afgevallen vragen ze al snel: “Hoe heb je dat gedaan?”. Als ik dan vertel dat ik een operatie liet uitvoeren, antwoorden ze vaak: “Zo kan ik het ook”. Ze zeggen dat niet met zoveel woorden, maar je hoort dat aan de ondertoon. Terwijl ik dat zelf niet zo heb ervaren. 

Enerzijds heb ik mijn angst moeten overwinnen, ik ga om met de complicaties en ik ga vaak vijf à zes keer per week sporten. Ik eet zo weinig mogelijk ongezonde voeding en let elke dag op wat ik in mijn mond steek. Dus ik vind dit helemaal niet de gemakkelijkste weg.
Zijn er dingen die je anders zou gedaan hebben mocht je het opnieuw doen?
Exact een jaar geleden (31/08) ben ik gestart met het traject en ik ben ongelofelijk blij hoe alles verlopen is. Misschien zou ik minder lang ongelukkig rondlopen en het sneller doen.
Welk advies zou je geven aan mensen die een gastric bypass overwegen?
Zie het echt als allerlaatste kans, als je laatste redmiddel. Zie het niet als een dieet dat je even gaat uitproberen. Wat mij betreft, mogen dokters nog wat strenger zijn. Ik kampte al heel mijn leven met overgewicht en heb meer dan 50 diëten geprobeerd voor ik uiteindelijk een operatie onderging. 

Dus lees je in, maar vooral: vraag raad aan je huisarts. Hij/zij kan je helpen bij het kiezen van een chirurg, het bekijken van de opties, … Een goede huisarts is goud waard!

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram