Maagverkleining: leven na obesitaschirurgie | gezondheid.be

Maagverkleining: leven na obesitaschirurgie

dossier

Het doel van obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde (van het Griekse baros, wat 'gewicht' betekent) is het sterk en langdurig verlagen van het lichaamsgewicht. Uit vele studies is gebleken dat een dergelijke ingreep de grootste kans biedt op een succesvolle aanpak van de individuele patiënt met ernstige obesitas, en om de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen (zoals diabetes, slaapapneu, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten…) te verlagen. Gemiddeld verlies je met obesitaschirurgie 30 tot 40% van je lichaamsgewicht. In principe is dit gewichtsverlies definitief, maar bij veel patiënten ontstaat na verloop van tijd toch opnieuw gewichtstoename, vaak ten gevolge van verslechterende eetgewoontes en gebrek aan beweging.


Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Lees ook: Wat is een gastric bypass en hoe verloopt de operatie?

Hoeveel gewichtsverlies na obesitaschirurgie?

123-dieet-slank-dik-bariatr-maagverkl-06-19.png

Tijdens de eerste 6 tot 9 maanden is het gewichtsverlies het grootst. Daarna gaat het vermageren trager maar houdt gemiddeld 12 tot 18 maanden aan. Daarna stabiliseert het gewicht. Hoe snel mag je afvallen? Tijdens de eerste paar maanden verlies je ongeveer een halve tot anderhalve kilogram per week. Dat kan schommelen van week tot week. 

 • Indien je na de eerste paar maanden meer dan 1,5 kg per week afvalt, loopt er waarschijnlijk iets fout. Raadpleeg dan de chirurg. Er bestaat namelijk het gevaar van uitdroging, ondervoeding en spierafbraak. Te snel afvallen wordt veroorzaakt door te weinig eten en drinken of door te veel braken. 
 • Het is normaal dat je gewicht af en toe een paar weken stabiel blijft tijdens het afvallen. Er is iets mis als je in het eerste jaar in een periode van drie maanden minder dan vijf kilogram afvalt. Dit betekent dat je te veel calorieën per dag binnenkrijgt.


De meeste patiënten bereiken een gewichtsverlies van 30 tot 40% van het overtollige gewicht (het aantal kilo’s boven het ideale gewicht), soms meer, soms minder. 

Lees ook: Maagverkleining door obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde: de verschillende technieken

Factoren die het gewichtsverlies bepalen:

 • Leeftijd 
 • Gewicht voor de operatie. Mensen met een hogere BMI verliezen doorgaans meer gewicht. Mensen met een lagere BMI raken meestal wel een groot percentage van hun overgewicht kwijt en zullen hun ideaal gewicht beter kunnen benaderen. 
 • Algemene gezondheid. Mensen met diabetes type 2 verliezen bijvoorbeeld over het algemeen iets minder gemakkelijk lichaamsgewicht dan mensen zonder diabetes type 2. Wel is er vaak een sterke verbetering van de diabetes merkbaar. 
 • Opvolgen van voedingsadviezen: je zult dit gewichtsverlies enkel verkrijgen en behouden als je je hele leven lang je eetgewoonten aanpast en een strikt dieet volgt.


Het is belangrijk te beseffen dat je, ook na een bariatrische operatie, nooit echt een ideaal gewicht (een BMI onder 25) zult hebben. Vrijwel iedereen zal na de eerste jaren van afvallen weer wat aankomen. Dat is normaal. Het uiteindelijke resultaat van het gewichtsverlies na tien jaar is na een gastric bypass operatie ongeveer een kwart tot een derde van je gewicht van vóór de operatie. De oorzaak van het langzaam aankomen in gewicht is dat je langzaam maar zeker gaat wennen aan de nieuwe manier van eten. Het gewichtsverlies is meestal wel voldoende om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Uiteindelijke bedoeling van een bariatrische operatie zou moeten zijn dat je de rest van je leven een BMI van minder dan 35 behoudt. Niet alleen gewichtsverlies telt Het succes van een maagverkleining moet niet alleen beoordeeld worden op het bekomen (over)gewichtsverlies, maar ook op de positieve gezondheidseffecten (diabetes type 2, cholesterol, hoge bloeddruk, slaapapneu, d.w.z. het tijdelijk ophouden van de ademhaling tijdens het slapen). 

Lees ook: Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?

Maagverkleining: risico’s en complicaties

123-afb-oper-laparasc-chir-200-12.jpg

Zoals aan elke operatie zijn ook aan een bariatrische ingreep risico’s verbonden en kunnen er complicaties optreden.

Naar schatting komen in 10% van de gevallen complicaties voor, maar in slechts 3 à 5% is sprake van een ernstige complicatie. Het risico op complicaties verschilt volgens het type ingreep en je eigen toestand.Alle ernstige of minder ernstige complicaties van een operatie hebben zwaardere gevolgen bij patiënten met overgewicht dan bij patiënten zonder overgewicht.

 • Als je een gastric bypass hebt ondergaan, kan je jaren later nog last krijgen van dumping. Dit gebeurt als je te snel en/of te veel calorierijk eet of drinkt. Je wordt dan duizelig, misselijk en je begint te zweten.
 • Als gevolg van het snelle afvallen loop je een verhoogd risico op galstenen.
 • De maag staat meer onder druk (vooral na een gastric sleeve), waardoor je sneller last van brandend maagzuur krijgt.
 • De kans op een maagzweer is groter. Daarom moet je de eerste maanden na de operatie maagzuurbeschermers slikken.
 • Soms ontstaat littekenweefsel of een littekenbreuk, wat kan leiden tot een darmafsluiting of darmverstrengeling.
 • De maag of de overgang van maag naar darm kan zich als gevolg van littekenweefsel vernauwen. Daardoor zakt het eten niet goed, en moet je mogelijks overgeven.
 • Je kan een tekort aan vitaminen en mineralen krijgen, doordat je veel minder eet of als de darmen de voedingsstoffen niet goed meer opnemen.
 • De opname van geneesmiddelen via het maag-darmkanaal wijzigt na bariatrische heelkunde. Het is daarom van belang om elke arts die je raadpleegt steeds in te lichten over de operatie.
 • Aangezien je veel gewicht verliest, kan je last krijgen van een huidoverschot. Een plastisch chirurg kan dit verhelpen.
 • Overlijden als gevolg van complicaties na langere tijd komt zeer zelden voor.


Lees ook: Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper

Voorzorgsmaatregelen voor de operatie

Voor de operatie wordt nagegaan of je aandoeningen of ziektes hebt die het operatierisico kunnen verhogen.

 • Afvallen: Elke kilo die je afvalt voor de operatie is een verbetering van je operatierisico. Indien nodig zal je in de weken voor de operatie een laagcalorisch dieet moeten volgen.
 • Stoppen met roken: Het is verstandig voor de operatie te stoppen met roken. Roken veroorzaakt doorbloedingsproblemen wat de kans op wondinfectie verhoogt en de wondheling bemoeilijkt. De rokershoest veroorzaakt pijn ter hoogte van de wonde. Het verhoogt ook het risico op een maagzweer na de operatie. Gezien je door de maagverkleining gewicht verliest, zal het stoppen van roken geen gewichtstoename veroorzaken.


Lees ook: Waarom je zwaarder wordt met de jaren

Herstel na de operatie

Wanneer mag je...

 • Eten/drinken: Na de operatie begin je met drinken. Je kan voorzichtig beginnen met eten. Als dat goed gaat, kan je snel weer wat meer eten.
 • Douchen: Je mag de dag na de operatie weer douchen. Als de wondjes dicht zijn, mag je weer in bad.
 • Bewegen: Het is belangrijk dat je beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste vier weken kan je nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. Je kan ook nog geen krachttraining doen.

Lees ook: Mag je zwanger worden na een maagverkleining?

In volgende omstandigheden moet je zo snel mogelijk je arts raadplegen omdat er wellicht iets fout loopt.

 • aanhoudende koorts van meer dan 38 °C
 • bloedingen of aanhoudend wondvocht uit een van de operatiewonden
 • toenemende zwelling van de buik
 • toenemende pijn
 • niet kunnen eten en/of drinken
 • aanhoudende misselijkheid
 • aanhoudend braken
 • hevige, bloederige of blijvende diarree
 • aanhoudende hoest of ademhalingsmoeilijkheden.


Leven na een maagverkleining

Na een bariatrische ingreep is opvolging door de chirurg, je huisarts en een diëtist van groot belang om het risico op complicaties te verkleinen en eventueel snel te kunnen oplossen, en om de kans op slagen en blijvend gewichtsverlies te verhogen.

 • In de eerste maanden zal je geregeld op controle moeten bij de chirurg, je huisarts en diëtist. Nadien zal je meestal jaarlijks een controle ondergaan. Nazorg is levenslang aanbevolen.
 • De operatie alleen zal niet volstaan om blijvend gewicht te verliezen. Je zal dit gewichtsverlies enkel verkrijgen en behouden als je je hele leven lang je eetgewoonten aanpast, een strikt dieet volgt, en voldoende beweegt.

Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt

Plastische chirurgie na maagverkleining

123-dieet-slank-lintm--06-19.png
Wie snel vermagert, krijgt vaak te maken met overtollige huid op buik, billen, borsten en armen. Hoeveel de huid krimpt, verschilt overigens van persoon tot persoon en is afhankelijk van o.m. leeftijd, huidtype en andere factoren zoals roken. Fitnessen en zwemmen kunnen helpen, maar toch niet volledig voorkomen dat het gewicht sneller krimpt dan het vel. Het huidoverschot zit vooral op de buik maar op de rug, dijen en billen, op bovenarmen, borsten en soms het gelaat. Het is mogelijk de overtollige huid te verwijderen en de contouren van het lichaam te verbeteren door middel van plastisch chirurgische ingrepen.

 • Een plastische operatie is pas mogelijk als je niet meer afvalt en je gewicht al enige tijd stabiel is, dus meestal pas één jaar na de bariatrische operatie.
 • Indien je rookt, wordt aangeraden om 3 à 4 maanden voor de ingreep te stoppen. Roken veroorzaakt doorbloedingsproblemen wat de kans op wondinfectie verhoogt en de wondheling bemoeilijkt met minder mooie littekenvorming tot gevolg.
 • Bij elke plastische operatie blijft er een soms groot litteken over. De chirurg zorgt er wel voor dat dit zo weinig mogelijk zichtbaar is.
 • De duur van de ziekenhuisopname hangt af van het type ingreep.
 • Reken op een werkonbekwaamheid van 2 tot 6 weken, afhankelijk van het type werk en het type ingreep.
 • Informeer vooraf bij je ziekenfonds en/of private ziekteverzekering of deze ingrepen worden terugbetaald.

 • Borstcorrectie: Na fors gewichtsverlies kunnen de borsten in volume afnemen, waardoor ze leeg aanvoelen en afhangen.
 • Afhankelijk van de precieze situatie kunnen vorm en volume hersteld worden met een borstlift, al dan niet gecombineerd met een prothese. In andere gevallen zal een borstverkleining worden uitgevoerd.
 • Buikwandcorrectie: Een buikwandcorrectie (abdominoplastie) al dan niet gecombineerd met een liposuctie en het bij elkaar brengen van de buikwandspieren, is mogelijk.
 • Rug: Huidoverschot op de rug kan met een circulaire plastie (bodylift) verholpen worden.
 • Armlift: Een armlift (brachyplastie) is mogelijk, eventueel gecombineerd met liposuctie ter verbetering van de doorhanging van de bovenarm.
 • Dijlift: Overschot aan de binnenzijde van de dijen (dijlift) of vetophoping aan de buitenzijde (rijbroek) kan door middel van excisie en/of liposuctie weggewerkt worden.
 • Facelift: In het gelaat kan een facelift het teveel aan huid wegwerken, eventueel met liposuctie en/of lift van de halsregio en/of de oogleden.

Lees ook: Bewegingsadviezen na obesitaschirurgie

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.thuisarts.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.