Bewegingsadviezen na obesitaschirurgie

Laatst bijgewerkt: mei 2020
In dit artikel
Bewegingsadviezen na obesitaschirurgie

dossier

Naast het aanpassen van de voedingsgewoonten, is ook regelmatig bewegen belangrijk, zowel voor als na een bariatrische operatie.
Sommige ziekenhuizen organiseren zelf zowel pre- als postoperatieve oefensessies, die vaak door het ziekenfonds worden terugbetaald.


Voor de operatie

Een goede preoperatieve conditie vermindert het risico op complicaties en zorgt voor een beter herstel na de ingreep. Preoperatieve oefeningen bestaan vooral uit conditietraining en ademhalingsoefeningen.

Na de operatie

Om gewicht te verliezen moet je meer calorieën verbranden dan het aantal calorieën dat je lichaam opneemt via de voeding. Dit is alleen mogelijk door voldoende te bewegen. Bij het afvallen verlies je niet alleen vet maar ook spiermassa, wat niet wenselijk is. Daarom moet je je spieren trainen. Dit kan ook helpen om overtollige huid op de buik of de armen te vermijden.
In de eerste dagen na de operatie zal je in het ziekenhuis mogelijks reeds revalidatie-oefeningen krijgen.
Ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie kan je, al dan niet onder begeleiding van een kinesist, starten met een oefenprogramma.

Conditietraining

Ga drie tot vijf keer per week gedurende 30 tot 50 minuten sporten, zoals wandelen, zwemmen, fietsen, joggen…
Begin langzaam, zonder je te forceren, en bouw langzaam op. Je zal merken dat naarmate je gewicht afneemt, lichaamsbeweging gemakkelijker wordt.
Een eenvoudige manier om je fysieke activiteit op een dag in te schatten, is het systeem van de stappenteller. Dit toestel meet het aantal stappen dat je per dag zet. 

Krachttraining

Krachttraining helpt om af te vallen. Bij sterker ontwikkelde spieren vergroot de vetvrije massa (zoals de spieren) en neemt de vetmassa af.
Krachttraining moet gericht zijn op de grote spiergroepen zoals borst, bovenrug, onderrug, buik en benen. Probeer twee tot drie keer per week te trainen.
Best is om in begin te trainen onder begeleiding van een kinesist. 

Bronnen:
www.farmaka.be
patinfo.uzbrussel.be
www.janpalfijn.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram