Belgen onderschatten de risico’s van hart- en vaatziekten

Getty_hartinfarct_hartaanval_2022.jpg

© Getty Images

nieuws

Naar aanleiding van Wereld Hart Dag op 29 september deed iVox een online bevraging bij 1000 Belgen in opdracht van Novartis. Daaruit blijkt dat 49% van de Belgen het jaarlijkse sterftecijfer aan hart- en vaatziekten zwaar onderschat. Samen met kanker vormen hart- en vaatziekten namelijk de belangrijkste doodsoorzaak in België.Deze onwetendheid is alarmerend, want maar liefst 80% van alle hart- en vaatziektes kan je voorkomen met de juiste preventie en behandelingen.

Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen

Atherosclerose: een onzichtbare ziekte

De meest voorkomende onder de hart- en vaatziekten is atherosclerose (ASCVD). Atherosclerose is een chronische, progressieve ziekte die zich kenmerkt door plaquevorming in de slagaderwand. Een van de belangrijkste oorzaken voor plaquevorming is een hoog cholesterolgehalte. Aangezien weinig mensen symptomen vertonen van ASCVD, is de ziekte vaak onzichtbaar. Velen krijgen pas een diagnose, als zich een cardiovasculaire gebeurtenis voordoet zoals een hartaanval of beroerte. 

Hart- en vaatziekten zullen steeds meer voorkomen door de toenemende vergrijzing van de bevolking. Uit recente data blijkt dat vandaag zo’n 750.000 Belgen de diagnose van hart-en vaatziekten kregen als gevolg van atherosclerose. Bovendien maakt 40% van de volwassen bevolking kans op het ontwikkelen van deze ziekte.

Lees ook: Atherosclerose: sluipmoordenaar die jaarlijks 23.000 slachtoffers maakt

Onderschatting van het gevaar

Uit het onderzoek van Novartis blijkt dat de bevolking de impact van de ziekte onderschat, waardoor de maatschappelijke gevolgen onder de radar blijven. Slechts één op de drie Belgen (35%) zet een hoge cholesterol in zijn top drie van risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals atherosclerose. 

Het is verontrustend dat maar liefst de helft van de Belgen met een te hoge cholesterol (46%) hier weinig bezorgd over is. Het merendeel (85%) zegt dan ook in het dagelijks leven niets te merken van hun te hoge cholesterolgehalte. Meer dan de helft van de Belgen (53%) die kampt met een te hoge cholesterol, zegt bovendien dat ze hun dagelijkse gewoontes niet wezenlijk hebben veranderd.

Ook geeft één op de twee respondenten aan dat ze niet weten wat de ziekte juist inhoudt, ook al beseft vier op de vijf Belgen (78%) dat hart- en vaatziekten een belangrijk probleem vormen in onze samenleving. Deze onwetendheid verhoogt het risico op een laattijdige diagnose en behandeling.

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

Gedrag veranderen door preventie

Nochtans kan men hart- en vaatziekten aanzienlijk beïnvloeden door risicofactoren aan te pakken: cholesterol, diabetes, obesitas en leefstijlkeuzes zoals roken, alcoholinname en gebrek aan fysieke activiteit. Maar uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat velen niet weten hoe ze de risico’s op hart- en vaatziekten kunnen beperken en waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie. Sensibiliseringscampagnes en een vlotte toegang tot betrouwbare informatie dringen zich dus op.

Volgens Gina Volkaert, woordvoerder van Novartis in België, is een gedragsverandering nodig om beter te kunnen omgaan met gevaren en risicofactoren: “Een gedragsverandering kan enkel tot stand komen wanneer overheid, zorgverleners en burgers daar een actieve rol in opnemen. Het beter kunnen voorspellen, voorkomen, diagnosticeren en behandelen van hart- en vaatziekten zal een wezenlijk verschil maken voor de gezondheid van individuele patiënten, maar ook voor de belasting van de gezondheidszorg en de algemene volksgezondheid.”

Bronnen:
https://www.who.int

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram