‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies

123-oudere-man-wandelen-12-16.jpg

nieuws

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om minder stil te zitten en meer te bewegen. De experten benadrukken dat ‘elke stap telt’, dus dat elke beweging, hoe klein ook, een positieve impact heeft op je gezondheid. De tips komen op een cruciaal moment, want de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we met zijn allen minder bewegen.

Het Vlaamse bewegingsadvies volgt op dat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die eind vorig jaar nieuwe aanbevelingen rond het thema de wereld instuurde. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde dit internationale advies naar onze lokale context, samen met een expertengroep en met steun van de Vlaamse overheid. Het vorige advies dateerde van 2017.
Hoeveel te bewegen
Een van de opvallendste verschillen met vroeger is dat je niet langer hoeft te bewegen in 'blokken' van minstens 10 minuten matig intensieve beweging. Elke minuut dat je beweegt, elke stap, heeft namelijk positieve gezondheidseffecten. Gewoon de trap nemen of een wandelpauze van vijf minuutjes inlassen, helpt je ook al vooruit. 

Het advies legt ook uit hoeveel je als volwassene beter beweegt om gezond te zijn. Aangeraden wordt om 150 tot 300 minuten aan matige intensiteit te doen, verspreid over de hele week, of 75 tot 150 minuten aan hoge intensiteit. Een combinatie van beide is eveneens een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan 5 dagen per week 30 minuten wandelen of elektrisch fietsen (matige intensiteit) of drie dagen per week 25 minuutjes joggen of stevig doorfietsen (hoge intensiteit). 

Belangrijk is ook om niet uren aan een stuk neer te zitten, las daarom iedere 20 à 30 minuten een onderbreking in. Ga bijvoorbeeld regelmatig een glas water halen of telefoneer al staand of stappend. Vergeet daarenboven niet om twee maal per week activiteiten te doen om je botten en spieren te versterken, zoals gewichten heffen, bergop wandelen of gewoon je supermarktboodschappen dragen in plaats van ze in een karretje te leggen.

Lees ook: Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig?

Bij beperking of aandoening
De nieuwe aanbevelingen hebben expliciet aandacht voor mensen met een beperking of chronische aandoeningen, zoals diabetes of kanker. Hen wordt in het algemeen aangeraden om met volle vertrouwen te streven naar dezelfde doelen als alle volwassenen, maar natuurlijk binnen hun eigen mogelijkheden. Bij twijfel stellen ze best hun vragen aan een zorgverlener of een bewegingsdeskundige zoals een Bewegen Op Verwijzing-coach. Je huisarts kan je doorverwijzen naar zo’n coach in jouw buurt, die samen met jou een beweegplan op maat zal opstellen.
Impact coronacrisis
De aanbevelingen zijn er niets te vroeg, want de coronacrisis heeft ons een stuk minder doen bewegen. Sinds januari dit jaar geeft bijna 1 op de 2 personen van 18 jaar en ouder aan dat ze minder bewegen door de coronacrisis. Ook alarmerend is dat bij mensen met een aandoening, die net baat hebben bij extra beweging, 47% minder beweegt dan voorheen. Mogelijke oorzaken zijn de extra uren zittend thuiswerk of studeren, minder verplaatsingen te voet of per fiets naar de winkel en het werk en minder ‘samen bewegen’.

Lees ook: Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig?

Fysieke en mentale voordelen
Voldoende bewegen is niet alleen essentieel voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Zo vermindert beweging het risico op depressie en maakt het de symptomen van depressie minder erg. Fysiek actievere mensen lopen ook minder kans op (luchtweg)infecties. Als ze toch een infectie krijgen, zijn ze bovendien minder lang ziek en hebben mildere ziekteverschijnselen, omdat beweging ons immuunsysteem versterkt. Experten beklemtonen eveneens de positieve invloed op je slaapkwaliteit.

Bronnen:
https://www.gezondleven.be
https://weekend.knack.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram