Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig?

123m-zwanger-sport-9-10-19.jpg

nieuws Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde ze naar Vlaamse context, samen met een expertengroep en de steun van de Vlaamse overheid. In dit artikel spitsten we toe op zwangere en pas bevallen vrouwen (tot 6 weken na de bevalling).

screenshot_beweging_driehoek.JPG

Voor een gezond leven is een gezonde mix van bewegen, staan en zitten belangrijk. De bewegingsdriehoek brengt die mooi in beeld, maar hoe zit het dan voor zwangere en pas bevallen vrouwen? We bespreken ze hieronder. Let wel: dit zijn algemene aanbevelingen die misschien om gezondheidsredenen voor jou niet haalbaar zijn. Ervaar je vaginaal vochtverlies, pijn op je borst, in je kuiten of in je baarmoeder, duizeligheid of hoofdpijn, kortademigheid …? Beperk dan je fysieke inspanningen en volg het advies van je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw. Luister in elk geval naar je lichaam. Klein beginnen en geleidelijk opbouwen, geeft sowieso meer kans op succes.

Lees ook: Constipatie tijdens de zwangerschap

Hoeveel beweging?
Probeer regelmatig te bewegen, onder het motto ‘elke stap telt’. Probeer het grootste deel van de dag te bewegen aan lichte intensiteit, bijvoorbeeld stappen, yoga… Streef daarnaast naar minstens 150 minuten per week beweging aan matige intensiteit. Dat kan gerust 5 dagen 30 minuten wandelen of zwemmen zijn. De WHO raadt aan om aanvullend verschillende spierversterkende oefeningen en stretchoefeningen in te plannen, maar best niet in rugligging. Om het risico op urineverlies te beperken, kan je best dagelijks je bekkenbodemspieren trainen.

Lees ook: Urineverlies tijdens en na de zwangerschap

Vermijd sowieso urenlang stilzitten: probeer zitmomenten elke 20 tot 30 minuten te onderbreken door even recht te staan, rond te wandelen of te bewegen. Ging je voor je zwangerschap al joggen, fietsen of sporten aan hoge intensiteit? Dan kan je dat tijdens je zwangerschap en na de bevalling voortzetten. Luister wel naar je lichaam.
Veilig bewegen
Ga niet sporten in hitte, en drink veel water zowel voor, tijdens als na de beweging. Contactsporten kan je best vermijden, denk bijvoorbeeld aan skiën, vecht- en balsporten, om zo de veiligheid van je kindje te garanderen. Volg je een specifiek trainingsschema? Dan kan je best overleggen met je gynaecoloog of vroedvrouw wat haalbaar is tijdens je zwangerschap. Ook na een keizersnede kan je best het advies van je arts opvolgen om je herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Lees ook: Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig?


Bronnen:
https://www.gezondleven.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram