Hoe moet je je huis verluchten?

dossier

Nieuwbouw- en renovatiewoningen zijn tegenwoordig uitgerust met ventilatiesystemen die muffe lucht verwijderen en vervangen door frisse lucht. Maar hoe kun je je huis goed ventileren als het oud is of niet over zulke voorzieningen beschikt? Hoe vaak per dag moet je de ramen openzetten? Hoe lang? Wanneer kun je het beste verluchten in de zomer? En hoe kan je je huis verluchten in de winter?

Lees ook: Waarom is frisse en gezonde lucht in huis belangrijk?

Waarom je huis verluchten?

Getty_raam_ventilatie_2024.jpg

© Getty Images

Gemiddeld brengen we 80% van onze tijd binnenshuis door. Je huis niet  veruchten kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Verontreinigende stoffen en vocht stapelen zich op in de lucht en kunnen onmiddellijke symptomen of langdurige ziekte veroorzaken. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor vervuilende stoffen in de binnenlucht, zoals onder andere: • CO2 (koolstofdioxide): jij (en je huisdieren) ademen CO2 uit. Hoe meer mensen er in een afgesloten ruimte zijn (kantoor, klaslokaal), hoe hoger het CO2-gehalte en hoe meer zuurstof er wordt uitgeput. Tabaksrook en lekkende verbrandingstoestellen produceren ook CO2.
 • CO: koolstofmonoxide is een zeer giftig gas dat vrijkomt wanneer gassen van zichtbare verbrandingstoestellen (boilers, fornuizen, gasfornuizen, enz.) verkeerd worden verbrand en niet goed ontluchten. 
 • VOC's (vluchtige organische stoffen): VOC's zijn chemische stoffen die in de lucht zweven. Ze zijn afkomstig van kookdampen (formaldehyde), kamergeuren, luchtverfrissers, huishoudelijke producten, verf, lijm, vinylvloeren, nieuwe meubels, nieuw textiel (kleding, tapijten, gordijnen), insecticiden, enz.
 • Fijne deeltjes (PM2.5): Afkomstig van sigaretten, kaarsen, wierook, houtkachels, schimmel, stof, enz.
 • H2O (vochtigheid): een teveel aan waterdamp in de lucht speelt ook mee in de ontwikkeling van huisstofmijt en schimmel.

Lees ook: Waarom moet u uw huis ventileren en verluchten?

Symptomen en gevolgen van een slecht verlucht huis

De onmiddellijke symptomen van luchtvervuiling zijn hoofdpijn, misselijkheid, een gevoel van vermoeidheid of verstikking, concentratieproblemen, verminderde prestaties op het werk, hoesten, irritatie van de ogen, neus of keel, of ernstigere ademhalingsproblemen.
Op de lange termijn kan binnenluchtvervuiling allergieën veroorzaken (huisstofmijt), de ontwikkeling van kanker bevorderen, het ademhalingsvermogen aantasten (astma, COPD) en zelfs hart- en vaatziekten verergeren.

Lees ook: Waarom is frisse en gezonde lucht in huis belangrijk?

Hoelang moet je je huis verluchten?

Voor een effectieve luchtverversing moet buitenlucht het huis binnenkomen, circuleren en naar buiten worden afgevoerd.
Zet hiervoor de ramen in elke kamer twee keer per dag 15 minuten wijd open. 1 tot 3 minuten ventilatie kan voldoende zijn als je een goede tocht creëert door de ramen op 2 tegenoverliggende plaatsen te openen.

Het effect van ventilatie verdwijnt ongeveer twintig minuten nadat je het raam hebt gesloten. Zet op kantoor, op school of in een openbare ruimte de ramen elk uur minstens 10 minuten open.

In bepaalde situaties is intensiever ventileren aan te raden:

 • tijdens en na het gebruik van verf, lijm of andere producten die schadelijke stoffen afgeven
 • na het installeren van nieuwe meubels, tapijten, gordijnen, enz.
 • na een bad of douche. Ventileer in een natte ruimte totdat de condensatie van spiegels en/of ramen is verdwenen.
 • na het koken of drogen van kleren in huis
 • na het schoonmaken 
 • in de slaapkamer na een nacht slapen
 • als er veel mensen in huis zijn

Je kunt ook een CO2- en vochtigheidsdetector gebruiken om te kijken wanneer je moet ventileren, afhankelijk van de gasconcentratie in een kamer. Sommige apparaten detecteren ook fijne deeltjes en de aanwezigheid van VOC's.

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!

Wanneer moet je verluchten als je last hebt van hooikoorts?

Als je last hebt van hooikoorts, moet je natuurlijk de voorspellingen volgen die de aanwezigheid van pollenpieken in de atmosfeer aangeven. Houd ramen en deuren gesloten (vooral die in slaapkamers), vooral in de late namiddag, wanneer de pollenconcentraties het hoogst zijn. Ventileer je huis bij voorkeur 's ochtends, 's avonds of na het douchen, omdat er dan minder pollen in de lucht zitten. Je kunt eventueel ook horren met anti-pollen filters installeren.

Lees ook: Luchtvervuilende stoffen en hun impact op de gezondheid

Hoe je huis verluchten in de winter?

Als het koud is en de verwarming aanstaat, hebben mensen de neiging om hun ramen dicht te houden uit angst om de warmte binnen te verliezen. Maar het is natuurlijk raadzaam om de lucht te verversen, zelfs in de winter. Dit geldt vooral omdat we in deze periode meer tijd binnen doorbrengen. 
Als je de ramen 15 minuten openzet, is er geen risico dat het huis afkoelt. Daarna zullen de muren echter beginnen af te koelen. Vocht kan op bepaalde plaatsen condenseren (druppels op muren, plafonds of boven ramen) en schimmel veroorzaken.
Als het koud is, is het dus beter om het raam 15 minuten wijd open te zetten dan het de hele dag op een kier te laten staan.  

Lees ook: Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?

Wanneer moet je je slaapkamer verluchten?

Het openen van je slaapkamerraam voordat je naar bed gaat kan de luchtkwaliteit verbeteren en je helpen beter te slapen. Ideaal is echter om het raam 's nachts open te laten. Een slecht geventileerde slaapkamer beïnvloedt de slaapkwaliteit. Een onderzoek uitgevoerd aan de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) suggereert dat er twee keer zoveel ventilatie nodig is in de slaapkamer als momenteel wordt aanbevolen in de huidige regelgeving. 

“De kwaliteit van de lucht in je slaapkamer kan je cognitieve vaardigheden beïnvloeden, zoals je vermogen om je te concentreren, te begrijpen en te reageren. Slapen in een goed geventileerde slaapkamer komt je cognitieve vaardigheden ten goede", legt professor Pawel Wargocki uit.

Lees ook: 9 alternatieve manieren om meer vochtige lucht in huis te krijgen

Hoe ventileer je als de buitenlucht vervuild is?

In stedelijke gebieden, waar de buitenlucht meer vervuild kan zijn, is het nog steeds belangrijk om de lucht in je huis te verversen om een opeenhoping van vervuilende en schadelijke stoffen te voorkomen. Hoe kun je dit doen?

 • Ventileer voor 10 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds, wanneer er minder verkeer is en de vervuilingsniveaus over het algemeen lager zijn.
 • Als de voorkant van je huis op een weg uitkijkt, open dan de achterramen.
 • Kies voor een luchtreiniger. Deze kunnen zeer effectief zijn bij het reinigen van de binnenlucht zonder dat je de ramen hoeft te openen. Deze apparaten zijn in staat om een grote verscheidenheid aan schadelijke stoffen op te vangen, waaronder PM2.5 fijne deeltjes, allergenen en gasvormige verontreinigingen.

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.cdc.gov
https://www.one.be
https://www.notre-environnement.gouv.fr
https://www.dtu.dk

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram