5 tips om duidelijk verstaanbaar te praten met een mondmasker

123m_mondmasker_2020.jpg

nieuws

Wanneer je een mondmasker draagt, wordt het geluid gedempt. Reken daarbij nog eens anderhalve meter afstand en dan wordt het vaak al een stuk moeilijker om elkaar te verstaan. Vooral de mensen met gehoorproblemen zijn de dupe van dit verhaal. De winkelbediende mét mondkapje achter het plexiglas zal regelmatig moeten herhalen wat hij/zij net heeft gezegd.  
Ondertussen is het mondmasker niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar hoe zit het dan met de spraakverstaanbaarheid? Hoe zorg je ervoor dat je boodschap duidelijk overkomt als je moet praten met zo’n kapje op?

 1. Maak altijd oogcontact
  Wanneer je in gesprek bent met iemand, haal je best wel veel informatie uit de beweging van de mond. Niet alleen de auditieve informatie, maar dus ook de visuele informatie helpt je om de boodschap juist te verstaan. Met een mondmasker valt zowat de helft van die gezichtsuitdrukking weg. Het wordt dus extra belangrijk om oogcontact te maken met je gesprekspartner, want je spreekt ook met je ogen en wenkbrauwen. Denk maar aan een frons, opgetrokken wenkbrauwen of glimlachen met je ogen. 
 2. Spreek met je lichaam
  Communiceren doe je in de eerste plaats verbaal, maar je boodschap wordt ook non-verbaal ondersteund. Die visuele informatie (zie hierboven) komt niet alleen van je gezicht, maar ook van ondersteunende handgebaren, mimiek, hoofdbewegingen …  Als mondmaskers het nieuwe normaal worden, is het geen overbodige luxe om je lichaamstaal wat meer in te zetten. 
 3. Vermijd zoveel mogelijk storende omgevingsgeluiden
  Dichter bij elkaar gaan staan, wanneer er te veel achtergrond/omgevingsgeluid is voor een goede verstaanbaarheid, is momenteel nog geen goed idee. Je gaat dus best meteen ergens staan waar er minder geluid is.  
 4. Articuleer duidelijk en traag
  Wanneer iemand in een rustige omgeving je niet verstaat, ligt dat meestal niet aan je stemvolume. Het helpt dus niet om luider te praten, maar het helpt wel als je iets langzamer spreekt en duidelijk articuleert. Durf daarin gerust een beetje in overdrijven. Het zijn trouwens voornamelijk de medeklinkers die zorgen voor de spraakverstaanbaarheid. Vraagt iemand om verduidelijking? Herhaal dan je zin zoals je hem eerst zei, maar dan trager en duidelijker gearticuleerd. Ga je zin niet anders herformuleren, dat kan voor verwarring zorgen.
 5. Roep niet en toon begrip
  Het heeft weinig zin om te roepen wanneer iemand vaak om herhaling vraagt. Het komt meestal onbeleefd over en het is niet goed voor je stem. Voornamelijk mensen met gehoorproblemen zullen de komende tijd geholpen zijn met geduld en wederzijds begrip. Als je de bovenstaande tips al in acht neemt, zijn we allemaal al een stap dichter naar heldere gesprekken mét mondmasker. 

Denk ook aan het milieu!
Het dragen van een chirurgisch of zelfgemaakt mondmasker is spijtig genoeg het nieuwe normaal. Het helpt om te vermijden dat je andere mensen besmet of zelf besmet wordt wanneer je de anderhalve meter afstand niet kan bewaren. Ook winkelen met plastiek handschoenen aan is stilaan in een ingeburgerde attitude, maar denk eraan om die na gebruik in de vuilnisbak te gooien (en dan meteen je handen te wassen of ontsmetten). Het kan niet de bedoeling zijn dat onze wegen straks met ‘zwerfhandschoenen’ worden opgezadeld…

Bron:
Stefanie Van Moen - Stemcoach - www.voxconsult.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram