Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid

In dit artikel
Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid

dossier

Pigmentvlekken ontstaan door een onregelmatige productie van melanine, het bruine of roodachtige pigment in de huid. Blootstelling aan de zon is een belangrijke trigger voor het ontstaan van pigmentvlekken, maar pigmentstoornissen kunnen ook aangeboren of leeftijdsgebonden zijn.

Soorten pigmentstoornissen

Grofweg zijn er drie soorten pigmentatiestoornissen:

 1. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende aandoening die sommige delen van de huid donkerder maakt dan andere, door een teveel aan pigment.
 2. Hypopigmentatie is net het tegenovergestelde, een tekort aan pigment dus, waardoor er wittere vlekken op de huid ontstaan.
 3. Bij depigmentatie is er helemaal geen pigment, wat ook resulteert in witte vlekken.

We zetten de meest voorkomende pigmentvlekken op een rij. 

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Bruine pigmentvlekken

Getty_pigment_huid_2023.jpg

© Getty Images

 • Zwangerschapsmasker (melasma): donkere, grillige vlekken in het gezicht. Hormoonschommelingen liggen aan de basis van de hyperpigmentatie.
 • Ouderdomsvlekken of levervlekken, ook wel zonnevlekken of lentigo solaris genoemd, zijn lichtbruine vlekken die ontstaan door blootstelling aan de zon. Deze vlekken verschijnen op latere leeftijd, en komen vooral voor op het decolleté, de handen, armen en het gezicht.
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: onscherpe bruine vlekken die opduiken op de plaats waar de huid beschadigd werd, bijvoorbeeld na puistjes, een brandwonde, eczeem of psoriasis.

Lees ook: Huidkanker: wat zijn goedaardige vlekjes of huidletsels?

Rode pigmentvlekken

 • Rode ouderdomsvlekken, ook wel seniele angiomen, zijn kleine rode puntjes of blaartjes op je huid. Hoe ouder je bent, hoe meer er opduiken, vooral op de romp, maar ook op de armen of het gezicht. 
 • Rosacea is een chronische aandoening waarbij je neus en wangen rood verkleuren. Je bloedvaten verwijden, zodat ze beter zichtbaar zijn onder de huid en de rode kleur veroorzaken. Rosacea ontstaat rond je dertigste tot vijftigste levensjaar en komt vooral voor bij vrouwen. 
 • Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus.
 • Petechiën ontstaan als de kleine bloedvaatjes in je huid openbreken. Het zijn heel kleine onderhuidse bloedingen. Zijn ze groter dan 3 mm, dan spreken we van purpura. De puntbloeding wordt niet wit onder druk. De meest voorkomende oorzaak is een plaatselijke beschadiging (zuigzoen, hard gekrabd…). Aangezien haarvaatjes kwetsbaarder worden als we verouderen, stijgt de kans op petechiën naarmate onze leeftijd vordert.

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Witte pigmentvlekken

 • Vitiligo. Deze chronische (langdurige) aandoening veroorzaakt grote vlekken hypopigmentatie op je huid. Hoewel vitiligo zich op elke leeftijd kan ontwikkelen, begint het meestal voor je twintigste.
 • Albinisme: een erfelijke aandoening die leidt tot de ontwikkeling van een extreem lichte huid, ogen en haar.
 • Idiopathische guttate hypomelanose (IGH): witte ronde vlekjes van een paar millimeter groot die vooral op onderarmen en onderbenen opduiken. Waarschijnlijk ligt zonschade aan de oorzaak: de pigmentcellen zijn door overmatig zonnen helemaal uitgeput.

Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://my.clevelandclinic.org


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram