Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?

123-gezicht-spiegel-cosm-huid-6-13.jpg

dossier Tijdens de zwangerschap wordt in de huid in het gezicht meer pigment aangemaakt en kunnen geelbruine vlekken ontstaan, alsof je op enkele plaatsen gebruind bent. Dit noemt men een ‘zwangerschapsmasker’ of, in medische termen, een chloasma gravidarum of melasma. Het is een onschuldige aandoening die na de zwangerschap meestal spontaan verdwijnt, maar soms toch wel hardnekkig kan zijn.

Lees ook: Wat is zwangerschapsmasker en kan je het voorkomen?

Wat kun je tegen zwangerschapsmasker doen?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Tijdens je zwangerschap en een paar maanden daarna vermijd je het best zoveel mogelijk de zon. Doe een hoed op, blijf in de schaduw en smeer je in met een zonnecrème factor 50. Over het algemeen verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf. Een behandeling is dus niet nodig. Mocht je je erg onzeker voelen door de pigmentvlekken, kun je dit eventueel camoufleren met make-up. Helaas komen de vlekken bij een volgende zwangerschap vaak wel weer terug en zijn bovendien vaak donkerder.

Lees ook: Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra

Wat als de pigmentvlekken niet weggaan?

Bij de meeste vrouwen verdwijnt de huidverkleuring na de zwangerschap vanzelf binnen het jaar. Soms blijft er echter pigmentatie over. Die kan na de zwangerschap en na de periode van borstvoeding eventueel behandeld worden.

  • Verblekende crèmes: Eventueel kan een behandeling met azelaïnezuurcrème worden geprobeerd. Deze crème is in België geregistreerd voor acne. De crème moet op de vlekken aangebracht worden. Gebruik dit product alleen op voorschrift van je huisarts of dermatoloog.
    Andere producten zoals hydrochinoncrème en zeker tretinoïne- en corticoïdecrèmes worden afgeraden.
  • Laserbehandeling: In overleg met je arts kan je opteren voor een gerichte laserbehandeling die hyperpigmentatie verwijdert. 

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram