Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?

Laatst bijgewerkt: mei 2022
In dit artikel
Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?

dossier Tijdens de zwangerschap wordt in de huid in het gezicht meer pigment aangemaakt en kunnen geelbruine vlekken ontstaan, alsof je op enkele plaatsen gebruind bent. Dit noemt men een ‘zwangerschapsmasker’ of, in medische termen, een chloasma gravidarum of melasma. Het is een onschuldige aandoening die na de zwangerschap meestal spontaan verdwijnt, maar soms toch wel hardnekkig kan zijn.

Waarom de ene vrouw wel en de andere niet zo’n zwangerschapsmasker krijgt, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenloop van verschillende factoren, zoals een verhoogde productie van hormonen tijdens de zwangerschap, blootstelling aan de zon, het gebruik van cosmetica of parfums waarin psoralenen zijn verwerkt die een fototoxische reactie kunnen veroorzaken, mogelijk ook een familiale gevoeligheid. Bij volgende zwangerschappen komt de verkleuring doorgaans weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap.
Overigens klopt de naam ‘zwangerschapsmasker’ niet helemaal: het kan namelijk ook optreden buiten de zwangerschap. Bijvoorbeeld bij vrouwen die de pil gebruiken, wat het vermoeden van een hormonale invloed versterkt. Chloasma in de zwangerschap maakt de kans op deze aandoening bij gebruik van orale anticonceptiva trouwens groter. Soms wordt chloasma ook gezien zonder zwangerschap of anticonceptiepil gebruik.

Hoe ziet de uitslag eruit?

123-tek-zwschmasker-melasma-chloasma-06-19.png
De geelbruine vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm.
Melasma komt vooral voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen aanwezig. Je kan ook in het midden van je buik een bruine, verticale streep krijgen. Zelfs op de tepels, tepelhoven, rond de vagina en rond de aars kan er pigmentvorming ontstaan.

Hoe kan je het vermijden?

• Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan de zon: draag een zonnehoed en gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.
• Gebruik beter geen parfum of cosmetica als je in de zon loopt.
• Bij niet zwangeren die de pil gebruiken kan staken van de pil verbetering geven.

Hoe wordt het behandeld?

Bij de meeste vrouwen verdwijnt de huidverkleuring na de zwangerschap vanzelf binnen het jaar. Soms blijft er echter pigmentatie over. Die kan na de zwangerschap en na de periode van borstvoeding eventueel behandeld worden.

• Verblekende crèmes
Eventueel kan een behandeling met azelaïnezuurcrème worden geprobeerd. Deze crème is in België geregistreerd voor acne. De crème moet op de vlekken aangebracht worden. Gebruik dit product alleen op voorschrift van uw huisarts of dermatoloog.
Andere producten zoals hydrochinoncrème en zeker tretinoïne- en corticoïdecrèmes worden afgeraden.

• Laserbehandeling
De resultaten met Lasertherapie zijn zeer wisselend en wordt daarom niet aangeraden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram