Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?

dossier Tijdens de zwangerschap wordt in de huid in het gezicht meer pigment aangemaakt en kunnen geelbruine vlekken ontstaan, alsof je op enkele plaatsen gebruind bent. Dit noemt men een ‘zwangerschapsmasker’ of, in medische termen, een chloasma gravidarum of melasma. Het is een onschuldige aandoening die na de zwangerschap meestal spontaan verdwijnt, maar soms toch wel hardnekkig kan zijn.

Lees ook: Huidkanker: wat zijn goedaardige vlekjes of huidletsels?

Wat is zwangerschapsmasker?

Getty_zwangerschapsmasker_pigmentatie_2022.jpg

© Getty Images

Een zwangerschapsmasker zijn bruine pigmentvlekken in het gezicht, die ontstaan doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer oestrogeen en progesteron aanmaakt. Door deze extra hormonen produceren je pigmentcellen meer pigment wat op zijn beurt voor donkere plekken op je huid zorgt. De vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Zwangerschapsmasker komt vooral voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen aanwezig. Je kan door die extra hormoonaanmaak ook in het midden van je buik een bruine, verticale streep krijgen, dat is de zwangerschapsstreep. Zelfs op de tepels, tepelhoven, rond de vagina en rond de aars kan er pigmentvorming ontstaan.

Lees ook: Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra

De naam ‘zwangerschapsmasker’ klopt eigenlijk niet helemaal: het kan namelijk ook optreden buiten de zwangerschap. Bijvoorbeeld bij vrouwen die de pil gebruiken, wat het vermoeden van een hormonale invloed versterkt. Chloasma in de zwangerschap maakt de kans op deze aandoening bij gebruik van orale anticonceptiva trouwens groter. Soms wordt chloasma ook gezien zonder zwangerschap of anticonceptiepilgebruik.

Kan je zwangerschapsmasker voorkomen?

Waarom de ene vrouw wel en de andere niet zo’n zwangerschapsmasker krijgt, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenloop van verschillende factoren, zoals een verhoogde productie van hormonen tijdens de zwangerschap, blootstelling aan de zon, het gebruik van cosmetica of parfums waarin psoralenen zijn verwerkt die een fototoxische reactie kunnen veroorzaken. 

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Wat kan je tegen zwangerschapsmasker doen?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Tijdens je zwangerschap en een paar maanden daarna vermijd je het best zoveel mogelijk de zon. Doe een hoed op, blijf in de schaduw en smeer je in met een zonnecrème factor 50. Over het algemeen verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf. Een behandeling is dus niet nodig. Mocht je je erg onzeker voelen door de pigmentvlekken, kun je dit eventueel camoufleren met make-up. Helaas komen de vlekken bij een volgende zwangerschap vaak wel weer terug en zijn bovendien vaak donkerder.

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

Wat als de pigmentvlekken niet weggaan?

Bij de meeste vrouwen verdwijnt de huidverkleuring na de zwangerschap vanzelf binnen het jaar. Soms blijft er echter pigmentatie over. Die kan na de zwangerschap en na de periode van borstvoeding eventueel behandeld worden.

  • Verblekende crèmes: Eventueel kan een behandeling met azelaïnezuurcrème worden geprobeerd. Deze crème is in België geregistreerd voor acne. De crème moet op de vlekken aangebracht worden. Gebruik dit product alleen op voorschrift van je huisarts of dermatoloog. Andere producten zoals hydrochinoncrème en zeker tretinoïne- en corticoïdecrèmes worden afgeraden.
  • Laserbehandeling: In overleg met je arts kan je opteren voor een gerichte laserbehandeling die hyperpigmentatie verwijdert. 

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

Bronnen:
https://www.huidziekten.nl
https://www.huidconsult.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram