Huidkanker: wat zijn goedaardige vlekjes of huidletsels?

123-dr-oz-huidk-vergrootgl-melanoma-04-19.png

dossier

Goedaardige huidletsels zijn abnormale verandering van de huid ten opzichte van het omringende weefsel. Ze kunnen eruitzien als bultjes of vlekken, en kunnen glad of ruw zijn. Ze hebben meestal een andere kleur of textuur dan de huid errond. Er zijn veel verschillende goedaardige huidletsels. We overlopen de 9 meest voorkomende.

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Getty_acne_2023.jpg

© Getty Images / acne

Acne

Acne ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met dode huid of talg. Ook een overschot aan bepaalde huidbacteriën kan acne veroorzaken. Vooral op het gezicht, de hals, de borst en de bovenrug kan je er last van hebben. Een ernstige vorm van acne laat je het best behandelen door een dermatoloog. 


Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Getty_fibroom_2023.jpg

© Getty Images / fibroom

Dermatofibromen

Dermatofibromen zijn kleine, stevige, rode of bruine bultjes die ontstaan door een ophoping van zachte weefselcellen onder de huid (fibroblasten). Ze komen vaak voor op de benen en veroorzaken soms jeuk. Vrouwen hebben vaker last van de aandoening. Als ze pijnlijk worden of gaan jeuken, kan je een dermatofibroom eventueel operatief laten verwijderen.


Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Getty_keloiden_littekenvorming_2023.jpg

© Getty Images/ keloïden

Keloïden

Keloïden zijn gladde, stevige, verhoogde, vezelige gezwellen op de huid die zich vormen op wondplekken. Keloïden komen vaker voor bij mensen met een donkere huid. Met een corticosteroïde-injectie kan je keloïden afvlakken. Andere behandelingsmethoden zijn chirurgie, laser of siliconenpleisters.


Lees ook: Vijf vragen over wondverzorging

Getty_actinischekeratose_2023.jpg

© Getty Images / actinische keratose

Actinische keratose

Actinische keratose is een huidkleurig of donker, ruw plekje op de huid dat veroorzaakt wordt door zonneschade. Ze komen voor op de plaatsen op je lichaam die het meest in contact komen met de zon, zoals handen, armen en het gezicht. Je ziet actinische keratose vaak bij mensen ouder dan 50 jaar. Er is een kleine kans dat actinische keratose evolueert tot spinocellulair carcinoom.


Lees ook: Goedkoopste middel meest effectief tegen actinische keratose of ‘zonneschade’

Getty_contacteczeem_2023.jpg

© Getty Images / contacteczeem

Contactdermatitis of allergisch eczeem

Contacteczeem krijg je door contact met een allergeen of stof die de huid irriteert. Klachten zijn onder andere roodheid, jeuk, kloven, blaren en zwelling. Mogelijks heb je een antihistaminicum of corticosteroïdecrème nodig om dermatitis onder controle te houden.


Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Getty_eczeem_2023.jpg

© Getty Images / eczeem

Eczeem

Eczeem noemt men ook atopische dermatitis. Het manifesteert zich als een jeukende, rode uitslag. Bepaalde omstandigheden zoals warm of koud weer of huidproducten kunnen de symptomen doen opflakkeren. Je kan eczeem behandelen met een hydraterende of corticosteroïdecrème. Bij een ernstige vorm van eczeem maak je het best een afspraak met een arts of dermatoloog.


Lees ook: Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?

Getty_plaveiselcarcinoom_2023.jpg

© Getty Images / plaveicelcarcinoom

Keratoacanthomen

Keratoacanthomen zijn huidkleurige of rode knobbeltjes met binnenin een grijze prop van hoorncellen. Deze huidknobbels verschijnen meestal op het gezicht, de onderarm of de handrug. Ze verdwijnen doorgaans na een paar maanden, maar kunnen littekens achterlaten. Keratoacanthomen kunnen sterk lijken op plaveicelkanker, de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Daarom zal men ze vaak wegsnijden.
  

Getty_lipomen_2023.jpg

Lipomen

Lipomen zijn een woekering van vetcellen, en zien eruit als ronde of ovale knobbels onder de huid. Lipomen komen vaker voor bij vrouwen en verschijnen meestal op de onderarmen, de romp en de achterkant van de nek. Over het algemeen zijn ze ongevaarlijk. Maar als het lipoom van vorm verandert of als je klachten ervaart, kan je arts een biopsie uitvoeren en het lipoom eventueel chirurgisch verwijderen.


Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Getty_melanoom_2023.jpg

© Getty Images / melanoom

Moedervlekken

Moedervlekken zijn kleine huidvlekken veroorzaakt door pigmentproducerende cellen in de huid. De vlekken kunnen plat of verheven, glad of ruw zijn. De meeste moedervlekken zijn donkerbruin of zwart, maar soms hebben ze een gelige of huidkleur. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Moedervlekken zijn meestal onschuldig. Raadpleeg echter een arts als een moedervlek van vorm, kleur of grootte verandert, begint te bloeden of als zich korstjes vormen. Dit kan een teken zijn van melanoom, een vorm van huidkanker.


Lees ook: Melanoom herkennen: wat zijn de symptomen?

Bronnen:
https://www.verywellhealth.com
https://my.clevelandclinic.org
https://www.hopkinsmedicine.org
https://www.euromelanoma.eu


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram