Melanoom herkennen: wat zijn de symptomen?

In dit artikel
Melanoom herkennen: wat zijn de symptomen?

dossier Melanoom is een ernstige huidkanker die ontstaat in pigmentvlekken of in de pigmentcellen van de huid. In een vroeg stadium kan de kanker gemakkelijk behandeld worden, in een verder stadium kan hij uitzaaien naar andere organen. Gewone huidvlekjes zien er anders uit dan kwaadaardige melanomen. Ze verschillen van elkaar in afmeting, vorm, rand en kleur. Een kwaadaardig melanoom ontstaat vaak in een schoonheidsvlekje maar kan ook voorkomen in een voorheen volledig gave huid. Iedereen heeft er belang bij zijn huid regelmatig te inspecteren. Een eerste onderzoek laat je best door je huisarts of een huidspecialist doen. Zij kunnen je vertellen waarop je moet letten bij het uitvoeren van een zelfonderzoek. 

Lees ook: Melanoom: agressieve huidkanker

Zelfonderzoek huidkanker

Getty_melanoomherkennen_2023.jpg

© Getty Images

Bekijk jezelf in een grote spiegel, in een goed verlichte kamer. Gebruik een handspiegel voor de lichaamsdelen die moeilijk te zien zijn of vraag een familielid om te helpen. Schenk vooral aandacht aan de lichaamsdelen die het meest blootgesteld zijn aan de zon en vergeet niet de schedelhuid en de huid achter de oren te bekijken. Huidkanker kan optreden op alle delen van het lichaam, dus ook op de voetzolen, onder de nagels en op de lippen.

Raadpleeg je huisarts of een huidspecialist als je een vlekje heeft dat tekens van de hieronder beschreven ABCD(E)-regel vertoont. Laat ook alle verdachte veranderingen in de huid door een geneesheer controleren. Het is belangrijk dat een verdacht letsel zo vlug mogelijk verwijderd wordt. Ook huidvlekjes op plaatsen die aan wrijving blootstaan (onder de broeksriem, onder een bh-bandje...) laat je best uit voorzorg wegnemen. 

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Huidkanker: symptomen melanoom

ABCD(E)-regel 

  • A (asymmetrie): Gewone pigmentvlekken zijn symmetrisch (wanneer je een lijn door het midden van de vlek trejt, zijn beide delen ongeveer gelijk). Een melanoom is meestal onregelmatig, asymmetrisch van vorm.
  • B (border): Gewone pigmentvlekken zijn glad, rond of hebben een regelmatige vorm. Melanomen zijn vaak onregelmatig, onscherp of knobbelig aan de rand
  • C (color): Gewone pigmentvlekken hebben meestal één egale kleur. Wanneer de vlek van kleur verandert, zowel donkerder als lichter bruin, roze, rood, wit, blauw en zelfs zwart (verschillende kleurschakeringen binnen één moedervlek) is dat vaak een eerste teken van melanoom.
  • D (diameter): Groter worden van de moedervlek (groter dan 6 mm)
  • E (evolutie): Een pigmentvlek die verandert of dikker wordt, moet altijd nagekeken worden door een arts.

    Verschijnselen die wat later optreden:
  • jeukend, brandend of stekend gevoel
  • bloeden
  • zweren met korstjes 

Lees ook: Huidkanker: wat zijn goedaardige vlekjes of huidletsels?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.uzleuven.be


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram