Huidkanker: welke huidletsels zijn verdacht?

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-dr-oz-huidk-microsc-05-16.jpg

nieuws Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen. Dat betekent: onnodige blootstelling aan de zon vermijden, je huid insmeren met zonnecrème en beschermende kleding dragen.
Huidkanker kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen. Het komt het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar of bij mensen met een langdurige en/of intense zonblootstelling.
Door de tekens van huidkanker te kennen en regelmatig zelfonderzoek van je huid te doen, kan je beginnende verdachte letsels ontdekken en behandelen voordat ze ernstiger worden. Huidkanker is te behandelen als het vroegtijdig ontdekt wordt. Als je een vlek hebt die er verdacht uitziet, raadpleeg dan je arts. 

Lees ook: Huidkanker: waarom moet je je huid controleren?

euromel-melanoma-ca-04-17.jpg

http://www.euromelanoma.org

1. Maligne melanoom

Dit is de minst voorkomende vorm van huidkanker, maar wel de gevaarlijkste want deze kan uitzaaien. In vergelijking met de baso- en spinocellulaire carcinomen komen melanomen vaker voor in jongere leeftijdsgroepen. Ze zien eruit als gepigmenteerde vlekken. Deze vlekken kunnen donkerder worden of onregelmatige randen ontwikkelen, vaak met verschillende kleuren en dit kan in een tijdspanne van weken tot maanden gebeuren. De vlekken kunnen ook beginnen als een rozerode bobbel zonder pigment, deze groeien meestal sneller. Onmiddellijke behandeling is noodzakelijk.
 

euromel-basaalcell-ca-04-17.jpg

bron: http://www.euromelanoma.org/

2. Basaalcelcarcinoma 
Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker maar gelukkig ook de minst gevaarlijke. Deze kankers nemen de vorm aan van een verheven, meestal huidkleurige bobbel met een parelachtige, glanzende rand, of een wonde die niet geneest. Het kan ook een knobbel met korst zijn die langzaam groeit. Dit type huidkanker zaait zich niet uit naar andere delen van het lichaam. Indien een basaalcel- carcinoom niet behandeld wordt, kunnen de letsels verzweren en doorgroeien in de diepere weefsels van de huid. 

3. Spinocellulair carcinoma 
Dit is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker, die vooral voorkomt op delen van de huid die veel aan de zon werden blootgesteld, zoals het gelaat en de hoofdhuid. Meestal is het een korstachtig gezwelletje, die snel kan groeien en ulcereren. Deze letsels kunnen snel uitbreiden, vooral op de lippen, de oren en de vingers, of in geval van verminderde werking van het immuunsysteem (verminderde weerstand). Chirurgische behandeling is noodzakelijk. 

4. Actinische keratose 
Deze roodbruine, schilferige, ruw aanvoelende huidvlekjes komen meestal voor bij personen van middelbare leeftijd en ouderen. Ze bevinden zich op de aan de zon blootgestelde delen van de huid, zoals gezicht, nek, oren, de rug van de hand en de hoofdhuid bij kalende mannen. Deze letsels komen vaak voor en wijzen op een intense zonblootstelling. Deze letsels zijn precancereus (kunnen kanker veroorzaken) en in 10 tot 15 procent van de gevallen evolueren deze vlekjes in een spinocellulair carcinoma.

Waarop moet je letten?

Let op vlekken die:
• veranderen van vorm, kleur en grootte;
• er anders uitzien dan de andere vlekken;
• asymmetrisch zijn;
• een onregelmatige boord hebben;
• ruw of schilferig aanvoelen (soms voel je deze vlekjes eerder dan dat je ze ziet);
• verschillende kleuren door elkaar hebben?;
• jeuken;?
• bloeden of vocht afscheiden?;
• een parelmoerachtige glans hebben;?
• er uitzien als een wondje dat niet geneest.

Als je twee of meer van deze waarschuwingstekens ziet, raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog. 

Lees ook: Huidkanker stijgt met 350 procent in 12 jaar


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram