gezonde voeding

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

nieuws 26/03/2021

Wie het internet afschuimt naar informatie over vitamine C of ascorbinezuur, vindt duizenden websites die de vitamine aanbevelen, vaak in megadosissen ter preventie of genezing van allerlei kankers, hart- en vaatziekten, griep, verkoudheden, enz.

lees meer »

Japanse soep

Japanse soep
recepten 3/11/2022

Heb je na al die chocolade-eitjes behoefte aan een verfrissend, gezond en licht gerecht? Dan is deze Japanse soep precies wat je nodig hebt. De soep wordt gemaakt op basis van dashibouillon en de groenten kunnen naar eigen voorkeur worden ingevuld.

lees meer »

Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?
dossier 28/07/2022

In de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Vaak gaat die misselijkheid gepaard met braken. Ongeveer één zwangere vrouw op twee heeft er in mindere of meerdere mate last van. Sommigen ervaren het alleen ’s morgens, anderen bijna de hele dag.

lees meer »

Hoeveel vis mag je eten?

nieuws 31/05/2021

Vis is supergezond als je kijkt welke voedingsstoffen hij bevat. Het water waarin hij zwemt, is helaas niet de ideale habitat omdat het ‘gecontamineerd’ is met nanopartikels en zware metalen. Wat is de impact van die vervuiling op de voedselketen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe maak je linzen klaar?

nieuws 31/05/2021

Linzen zijn supergezond, maar bij veel mensen onbekend en vandaar ook onbemind. En toch is het heel gemakkelijk om deze smaakvolle peulvruchten te bereiden.

lees meer »

Welk soort water is het best voor ons?

nieuws 31/05/2021

Uit een studie blijkt dat 52% van de Belgen liefst flessenwater drinkt, en slechts 35% voor kraantjeswater kiest. Maar welke soorten flessenwater bestaan er? En welk soort water is best voor onze gezondheid?

lees meer »

Baba ganoush van butternutpompoen

Baba ganoush van butternutpompoen
recepten 22/02/2021

Baba ganoush, een dip op basis van geroosterde aubergines, is vooral populair in de keuken van het Midden-Oosten. Het is een lekker en gezond hapje dat geserveerd wordt met platbrood. Maar je kunt baba ganoush ook van andere groente maken, zoals butternut bijvoorbeeld.

lees meer »

Chips van aardpeer

Chips van aardpeer
recepten 25/02/2021

Gezonde chips? Dat zijn groentechips met wat specerijen en olijfolie gebakken in de oven. Zoals deze heerlijk krokante chips van aardpeer.

lees meer »

Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?

nieuws 19/02/2021

Jaarlijks krijgen zo’n 8.000 mensen in België de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit verschillende onderzoeken naar kankerpreventie blijkt dat je het risico op darmkanker kan verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen.

lees meer »

Clafoutis met wortel en framboos

Clafoutis met wortel en framboos
recepten 18/02/2021

Een dessert op sterrenniveau waarin groente schittert als ingrediënt, daarvoor moeten we bij Seppe Nobels zijn. Clafoutis en frambozen gevuld met wortel en afgewerkt met een frisse citroentoets.

lees meer »

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?

Paleodieet: eten zoals in de oertijd?
dossier 15/02/2021

Volgens het paleodieet gaat er niets boven het voedingspatroon van onze verre voorouders in de oertijd. Maar wetenschappers zijn kritisch en wijzen erop dat je door het dieet op lange termijn risico loopt op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en op een te grote vetinname.

lees meer »

Hoe gebruik je citroengras?

nieuws 30/04/2021

Citroengras ziet er ongeveer uit als lente-ui, maar dan in verharde vorm. Je vindt het tegenwoordig in bijna elke supermarkt tussen de verse kruiden. Het is een ideaal kruid om zowel zoete als hartige gerechten een friszure toets te geven.

lees meer »

Fruitige tomaat

Fruitige tomaat
recepten 15/02/2021

Doe je mee aan Tournée Minérale, ben je zwanger of drink je gewoon geen alcohol? Dan is deze frisse mocktail een lekker alternatief voor de klassieke niet-alcoholische aperitieven.

lees meer »

Hoeveel vlees mag je eten?

nieuws 15/04/2021

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines, maar een overkill (vooral aan rood en bewerkt vlees) verhoogt het risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

lees meer »

Tournée Minérale voor schoolkinderen: ‘FebruWater’

nieuws 23/02/2024

In februari laten heel wat mensen alcohol staan in het kader van Tournée Minérale. Vlaams Instituut Gezond Leven is fan van het initiatief en lanceert ‘FebruWater’, een gelijkaardig concept voor schoolkinderen, waarbij ze aanraden om gesuikerde dranken zoveel mogelijk te vermijden.

lees meer »

Wat is de invloed van je levensstijl op je brein?

boeken/interviews 20/01/2021

Je levensstijl heeft een grote invloed op de fitheid van je brein, op je concentratievermogen, je geheugen, zelfs op je IQ. Je voeding, gewoontes, werk en hobby’s bepalen op termijn zelfs mee je risico op dementie. Wat werkt en wat niet? Ilka De Bosschop zocht het uit in het boek 'Het fitte brein'.

lees meer »

Zes vormen van prediabetes benoemd

nieuws 15/04/2021

Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd om mensen met prediabetes op te delen in zes categorieën. Dat betekent een belangrijke stap in de ontwikkeling van behandelingen op maat van bepaalde risicogroepen, om er voor te zorgen dat prediabetes bij minder mensen overgaat in diabetes.

lees meer »

Weekdieren bevatten meeste microplastics

nieuws 6/05/2021

Van alle zeevruchten bevatten mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen per gram de meeste microplastics. Aangezien we weekdieren volledig opeten – van een vis eten we maar bepaalde stukken – krijgen we ook meer plastic binnen bij de consumptie ervan. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

lees meer »

Wanneer is suiker wél gezond?

video 28/12/2020

Suiker heeft een slecht imago. En dat is jammer, want suiker is niet altijd slecht. Scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen) legt het uit.

lees meer »

Slechte voeding maakt jongeren 20 cm kleiner

nieuws 12/05/2021

Volgens een nieuwe studie zijn jongeren in sommige landen op hun negentiende gemiddeld 20 cm kleiner dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Een belemmerde groei wordt gelinkt aan een verstoorde ontwikkeling in het algemeen, met schadelijke gevolgen op lange termijn.

lees meer »

Wok van kalkoen, paksoi en kastanjechampignons

Wok van kalkoen, paksoi en kastanjechampignons
recepten 3/12/2020

Ben je op zoek naar een gezond en lijnvriendelijk gerecht met niet al te veel werk? Dan is een wokschotel de ideale oplossing! Mager kalkoenvlees, een massa knapperige groente en een paar smaakmakers die je even doen dromen van het verre oosten ...

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram