Wat drinken tegen hoge cholesterol?

unsplash_smoothie_bessen_aardbei_2024.jpg

dossier

Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het verhoogt onder meer het risico op hart- en vaatziekten. Je kan een hoge cholesterol verlagen door te letten op je voeding. Ook kiezen voor de juiste drankjes kan een verschil maken.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een teveel aan cholesterol ?

Lees ook: Wanneer is je cholesterolgehalte te hoog?

7 cholesterolverlagende drankjes

  1. Groene thee: Groene thee bevat catechines en andere antioxidantverbindingen die het LDL-cholesterol (‘slechte’ cholesterol) en het totaalcholesterolgehalte zouden verlagen. Cathechine vermindert de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt zo het cholesterolniveau. Ook zwarte thee zou dit effect hebben, zij het in mindere mate. Met drie kopjes groene of zwarte thee per dag kan je al een cholesterolverlagend effect bereiken.
  2. Sojadranken: Soja bevat weinig verzadigd vet. Als je verzadigde vetten vervangt door sojaproducten, kan dat een positief effect hebben op je cholesterolgehalte. Let er wel op dat er niet te veel suikers, vetten en zout zijn toegevoegd aan sojaproducten.
  3. Haverdranken: Haver bevat bètaglucanen, oplosbare vezels die een gelachtige substantie vormen in de darmen en een wisselwerking hebben met galzouten. Bètaglucanen kunnen de opname van cholesterol remmen en dus het cholesterolgehalte verlagen. Een glas havermelk van 250 ml bevat 1 gram bètaglucanen.
  4. Tomatensap: Tomaten zijn rijk aan de stof lycopeen. Lycopeen kan het lipidenniveau verbeteren en het LDL-cholesterol verlagen. Als tomaten tot sap verwerkt worden, verhoogt het lycopeengehalte. Tomatensap is ook rijk aan cholesterolverlagende vezels en niacine.
  5. Cacaodranken: Cacao is het hoofdingrediënt van pure chocolade. Cacao bevat flavanolen, antioxidanten die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Onderzoek toont aan dat cacaoproducten het LDL- en het totaalcholesterolgehalte verlagen, hoewel ze geen significante invloed hebben op het HDL-cholesterolgehalte (‘goede’ cholesterol). De voorwaarde is wel dat je cacaodrankje gemaakt is op basis van puur cacaopoeder of pure chocolade van ten minste 70 procent cacao. Hoe hoger het cacaogehalte en hoe bitterder de smaak, hoe meer flavonolen je drankje bevat.
  6. Bessensmoothie: Bessen zoals aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen zijn rijk aan antioxidanten en vezels. Van deze stoffen weet men dat ze het het cholesterolgehalte verlagen. Vooral de anthocyanen die je vindt in bessen, zijn de krachtpatsers onder de antioxidanten.
  7. Dranken met sterolen en stanolen: Sterolen en stanolen zijn plantaardige chemicaliën die qua vorm en grootte lijken op cholesterol. Deze stoffen blokkeren de opname van een bepaalde cholesterolvorm en verlagen dus het cholesterolgehalte in het bloed. In België zijn er een aantal voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen en -stanolen, zoals sommige yoghurtdranken, margarines en bepaalde voedingssupplementen. Als richtlijn geldt dat je beter niet meer dan 3 gram sterolen en stanolen per dag consumeert. Ook volg je daarnaast het best een dieet dat rijk is aan groenten en fruit, omdat sterolen en stanolen de opname van de vetoplosbare antioxidanten in groenten en fruit negatief beïnvloeden.

Lees ook: Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.health.belgium.be
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram